Slide
Slide

Шанхай. Китайското специализирано списание за туризъм Driving tour излиза от печат следващата седмица с няколко страници, посветени на фестивала „Сурва“ в България. Днес публикацията излезе в онлайн платформата, като в информацията се отбелязва, че фестивалът е почти еднакъв по смисъл и „съдържание“ на китайската нова година. Изданието е от най-успешните туристически списания, тъй като през последните години в Китай се разви по-масов самостоятелен туризъм.

Онлайн платформата има огромен брой последователи и се радва на по-голям интерес от хартиеното издание, като за това говори и факта, че първите информации за фестивала в Перник, вече са публикувани и от други онлайн издания в азиатската държава.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-големият в България и на Балканите, и една сред най-големите изяви на традиционни народни игри и обичаи с маски в Европа и света.

Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсния си характер фестивалът е среща и надпревара на живите ѝ носители, най-популярни с наименованията „сурвакари“ и „кукери“. През 2020 година фестивалът ще се проведе от 24 до 26 януари. Тази година се чества 29-то издание в над 50-годишната история на фестивала. Във фестивалното шествие ще вземат участие около 6000 кукери от над 100 маскарадни групи. Любопитен факт е, че датите съвпадат с тези на Пролетния фестивал (Китайската нова година) – 25 януари (т.е. „Новогодишната нощ“ е на 24-ти).

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията