Велинград, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Велинград. Велинград като водеща балнео и СПА дестинация и Вила Вучев като лидер на пазара за висок клас туристически продукт бяха избрани за организираната на 30 септември 2022 г. кръгла маса на тема “Управление и развитие на България като туристическа дестинация” по проект за развитие на туристическите райони в България чрез иновации и специализирани продукти.

В дискусията проф. Мариана Янева и доц. Николай Цонев поставиха ключовите теми относно състояние, приоритети, проблеми и образование в българския туризъм.

Владимир Ников, зам.-председател на „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи“ отбеляза необходимостта от ограничаване презастрояването на курортите с цел предлагане по-висок клас туризъм, сегментиране на потребителите и диференциация на предлагането спрямо сегмента.

Директорът на ПГИТ Велинград Любка Байлова сподели визията си за синхронизиране на потребностите на туризма у нас с обучението на кадрите.
В основата на дискусията се постави и въпроса относно влиянието на политическите партии върху стратегията и визията за развитие на туризма, където д-р Виолета Донева, водещ експерт от ДБ представи своята позиция.

Всички участващи експерти работещи по проекта (доц. Ася Панджерова, д-р Светослав Калейчев, д-р Стилияна Басмаджиева, д-р Ралица Георгиева, д-р Никола Гайдаров и др. от екипа на катедра “Икономика на туризма” в УНСС), както и участващите партньори от бизнеса и образованието (д-р Светла Тагарева, Екатерина Христова, Радослав Стоянов, д-р Маргарита Мишева, Данаил Алеков и др.) се обединиха около тезата, че здравния, MICE и градския развлекателен туризъм чрез продуктови иновации и смарт решения ще изведат българския туристически продукт на едно по-високо равнище въз основа на което България ще може да се позиционира като четири сезонна атрактивна дестинация на Европейския туристически пазар.

Обсъдени бяха и възможностите за участие в европейски инвестиционни проекти с цел развитие на Велинград като четири сезонна Smart Destination за Health & MICE & Entertainment туризъм в България.

Сподели публикацията