София. В своята работа министърът на туризма Христо Проданов постави фокус върху намаляване на последствията от военните действия в Украйна, негативните ефекти от пандемията, нарушените вериги на доставки и произхождащата от това инфлация, съобщават от Министерството на туризма.

Туристическото ведомство с администриране на работна група „Настаняване“ подпомогна Министерски съвет в целия период на кризата с войната в Украйна и настаняването на разселени лица от 24.02.22 г., като програмата продължава и към момента и ще продължи до 30 септември /към момента около 26 000 продължават да са настанени в нашите хотели/. Стойност на изплатената помощ за хотелите и местата за настаняване – близо 150 милиона лева.

Христо Проданов пред Bgtourism.bg: По време на мандата като министър си поставях ясни цели и се опитвах да изпълнявам поетите ангажименти

В резултат на мерките, през първото тримесечие на 2022 г. туризмът достигна до равнище от 82% спрямо периода преди пандемията.  Отчитаме ръст на българските и чуждестранни туристи около 48 %, а ръстът само на чуждестранните туристи е около 2,9 пъти, се посочва в доклада.

“Заложихме на политики за насърчаването на всички видове туризъм. Наред с традиционните подотрасли – морският и зимен туризъм, за нас е изключително важно да бъде използван потенциалът и на културния туризъм, на спа туризма, на винения и кулинарния туризъм, на здравния туризъм и др.”, съобщават от МТ.

С пълния текст на отчета можете да се запознаете в презентацията – ТУК.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA