В комплекса казаха стоп  на найлоновите торбички

Каварна. Ваканционен комплекс „Калиакрия“, намиращ се близо до Каварна, забранява използването на пластмасови изделия за еднократна употреба. В ход са вече мерки, които с 95% ще намалят употребата им, а амбицията е в следващите две години да се премахне напълно използването на такива изделия, което е в унисон и със забраната, приета от Европейския парламент през март тази година.

Справянето с пластмасовите изделия за еднократна употреба е следващият етап в хармоничното развитие на комплекса в унисон с природата.

Досега в “Калиакрия” са употребявали около 120 000 пластмасови чаши на сезон.

Това се дължи отчасти и на законови регулации, според които трябва да се използват нечупливи съдове на съдовете край двата големи басеина, където има заведения.

Предприетите мерки, които вече са в ход, във ваканционния комплекс са: пластмасовите чаши да бъдат заменени с био-разградими от картон и/или PLA (просизведени от царевично или картофено нишесте), пластмасовите чинийки се заменят с картонени и/или от BAGASSE (от рециклирана захарна тръстика), пластмасовите прибори се заместват с PLA или с такива от пресовани дървесни стърготини, пластмасовите сламки, коктейлни пръчици и др. се заместват c бамбук, хартия или PLA, всички дейности, свързани с обслужването на комплекса ще използват или изделия за многократна употреба, или био-разградими такива, заведенията в комплекса спират да продават минерална вода и безалкохолни напитки в пластмасови бутилки, както и да използват всякакви найлонови торбички.

“С грижа за природата” е мотото на ваканционен комплекс “Калиакрия“ от създаването му. Тук работи модерна пречиствателна станция, която преработва отпадните води и след това те се използват за поливане на градините, в които са засадени над 100 вида цветя и растения. Комплексът има и собствено био производство на зеленчуци, които са любима част от менюто на трите ресторанта.

Деси Добрева дава старт на горещите музикални летни вечери край морето

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA