Slide
Slide

В комплекса казаха стоп  на найлоновите торбички

Каварна. Ваканционен комплекс „Калиакрия“, намиращ се близо до Каварна, забранява използването на пластмасови изделия за еднократна употреба. В ход са вече мерки, които с 95% ще намалят употребата им, а амбицията е в следващите две години да се премахне напълно използването на такива изделия, което е в унисон и със забраната, приета от Европейския парламент през март тази година.

Справянето с пластмасовите изделия за еднократна употреба е следващият етап в хармоничното развитие на комплекса в унисон с природата.

Досега в “Калиакрия” са употребявали около 120 000 пластмасови чаши на сезон.

Това се дължи отчасти и на законови регулации, според които трябва да се използват нечупливи съдове на съдовете край двата големи басеина, където има заведения.

Предприетите мерки, които вече са в ход, във ваканционния комплекс са: пластмасовите чаши да бъдат заменени с био-разградими от картон и/или PLA (просизведени от царевично или картофено нишесте), пластмасовите чинийки се заменят с картонени и/или от BAGASSE (от рециклирана захарна тръстика), пластмасовите прибори се заместват с PLA или с такива от пресовани дървесни стърготини, пластмасовите сламки, коктейлни пръчици и др. се заместват c бамбук, хартия или PLA, всички дейности, свързани с обслужването на комплекса ще използват или изделия за многократна употреба, или био-разградими такива, заведенията в комплекса спират да продават минерална вода и безалкохолни напитки в пластмасови бутилки, както и да използват всякакви найлонови торбички.

“С грижа за природата” е мотото на ваканционен комплекс “Калиакрия“ от създаването му. Тук работи модерна пречиствателна станция, която преработва отпадните води и след това те се използват за поливане на градините, в които са засадени над 100 вида цветя и растения. Комплексът има и собствено био производство на зеленчуци, които са любима част от менюто на трите ресторанта.

Деси Добрева дава старт на горещите музикални летни вечери край морето

Сподели публикацията