ГКПП Малко Търново, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

София. Край на извънредната епидемична обстановка в България. От днес отпада изискването за задължително носене на защитна маска за лице на обществени места, спазването на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограниченията при посещение на присъствено обучение, забраната за свиждания в болниците и заведенията за социални услуги. От днес спират работа COVID-зоните. Заведения, молове и театри ще работят без ограничение в капацитета.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев посочи, че след отпадане на извънредната епидемична обстановка силно препоръчително ще бъде носенето на защитна маска за лице в градския транспорт, лечебните заведения, както и когато има струпване на много хора на открито. Препоръчително ще бъде и спазването на физическа дистанция.

Официално: От 1 април отпадат цветовите зони, съгласно които се определяше редът за влизане в България (заповед)

На границата остава в сила изискването за предоставяне на цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR или антигенен тест или аналогичен документ на граничните пунктове. Лицета, които не предоставят едни от тези документи, ще влизат в страната и ще се поставят под карантината – при заразени тя е 10 дни, а при контактни – 7 дни. Карантината може да бъде преустановен, ако лицето си направи PCR или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от пристигането си. Ако резултатът от теста е отрицателен, кантината се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултата в Националната информационна система за борза с Ковид-19.

Сподели публикацията