Метростанция в Стокхолм
Slide
Slide

Метростанциите се славят като тъмни, мръсни и шумни. Ето някой от тях с красива архитектурата, потопени в изкуството и с история.

10.Grand Central Terminal, Ню Йорк
Grand Central Terminal в Ню Йорк е почти „град в града“, разработен през 1913 г. с 49 акра (198 декара) цимент, стомана и варовик. През 1998 г. обширната реставрация върна структурата на предишната му слава.
9. Метростанция „Изоставеният стар град“, Ню Йорк
Метростанция „Изоставеният стар град“ в Ню Йорк и първото метро е открито през 1904 г., като в крайна сметка затваря врати през 1945 г. В продължение на много години не е било възможно да се посети, но сега станцията е отворена за посещения с водачи, които посещават автентична индустриална археология.
8. Маяковская, Москва
Московската гара Маяковска безупречно съчетава Art Déco с модерен стил, редуващи се мозайки от съветската епоха.
7. Metro Center, Вашингтон, САЩ
Футуристичният център на метрото в ъндърграунда на Вашингтон е забележителност за очите, която се отличава със сводест таван с модерна светлина.
6. Staroměstská, Прага
Staroměstská се намира на линията А на Прага. В сърцето на града станцията се отличава с многоцветна стенна облицовка и светла, съвременна структура.
5. Толедо, Непал
Неапол е в световен мащаб с Толедо, чиито цветни облицовки мутират още навътре. Променяйки се от черно към златно на синьо, еволюцията представлява спускане под морското равнище. Тук можете да се полюбувате на подземната зала, доминирана от Crater de Luz, големия конус, който минава през всяко ниво на станцията, вътре в който има светлини от Robert Wilson. Междувременно, на първия етаж, руините от градските стени от епохата на Арагон са интегрирани с архитектурите между многобройни постоянни арт инсталации.
4. Westfriedhof, Мюнхен
Станция Westfreidhof в Мюнхен, с необлицовани стени, напомнящи на тези в пещера. Открит през 1998 г., станцията е украсена с 11 светлини през 2011 г. с диаметър 3,8 метра всяка, разпространявайки синя, червена и жълта светлина в пространствата, проектирани от художника Инго Маурер.
3. Arts et Métiers, Париж
„Парижката станция за изкуство и изкуство“, реализирана през 1994 г. от белгийския комикс художник Франсоа Шуитебанд, за да отпразнува 200-годишнината на Националния музей на изкуствата и занаятите. За да стане това, станцията е трансформирана от света на Жул Верн и неговия “Наутилус”, с медни плочки, покриващи околната среда.
2. Комсомолская, Москва
Станция „Комсомолская“ в Москва, чието име почита работниците на младата комсомолска лига, която помогна за изграждането на първата линия на руското метро през 1935 г. Проектирана да насърчава съветската пропаганда, структурата включва мраморни стени със златни мозайки, кристални полилеи, скулптури на загиналите лидери и сцени интерпретиращи важни епизоди от историята на Русия, за да привлекат обществеността.
1.T-Centralen, Стокхолм
Известна като „синята платформа”, тази спирка е украсена с флорални и ботанически мотиви, които сякаш се изкачват през стените като в пещера. Синьото е преобладаващо, избрано може би за да внесе чувство на спокойствие в хаоса на града. Друга част е посветена и на работниците, които са помогнали за изграждането на структурата, която е първата в Швеция, която е домакин на произведения на изкуството, откривайки обичая да украсява много други спирки на метрото в Стокхолм, които имат теми като правата на жените и обезлесяването.

Източник: Elledecor

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията