Slide
Slide

С бляскавия комедиен офис – трилър „Методът Грьонхолм“ на 10 септември в Балчик ще бъде сложено началото на единадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”. На сцената на читалище „Паисий Хилендарски” ще излязат Светлана Бонин, Асен Блатечки, Николай Урумов, Христо Бонин. Международният форум ще бъде открит от Красимир Ранков – председател на Сдружение „Виа Понтика – 2010”, и кмета на Община Балчик Николай Ангелов. В дните от 10 до 18 септември в Белия град и ДКИ КЦ “Двореца“ ще си дадат среща студенти по изкуствата – художници, музиканти, актьори, от университетите на Черна гора, Сърбия, Македония, Румъния и България.

Своеобразен акцент във фестивалната програма тази година ще бъде калиграфията. Паралелно с изложбата на студенти от Факултета за изкуства – Нишки университет, Факултета за приложни изкуства – Университет по изкуствата, Белград, Националния университет по изкуствата – Букурещ, и Националната художествена академия – София, в рамките на форума ще се проведе и творческо ателие по калиграфия. Лектори и ръководители на ателието ще бъдат проф. д-р Кристина Борисова и Жаклина Жекова, докторант, катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия – София.

Сред гостуващите събития на форума на младите в изкуството са фотографската изложба на Дамян Хаджииванов „Маски ? II” и спектакълът „Нирвана” на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен, с участието на Ирина Митева и Александър Евгениев.

„Прелестите на изневярата” и „Плешивата певица” са акцентите в театралния афиш на феста. В залата на Културен център ”Мелницата” и в Каменна зала в Двореца ще се представят студенти, изучаващи актьорското майсторство, от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и от Университетски театър – Нов Български Университет. Най-малките зрители ще бъдат очаровани със „Седемте козлета и вълкът” и „Таласъма Тропалан”.

Тази година традиционната изложба живопис ще обедини автори от Македония, Черна гора, Румъния и България.

Сред музикалните събития се отличават концертът на Пиано квартет „Анимато” от Факултета по музика на Университета по изкуства в Белград и съвместната изява на Дуо „Колаж” и възпитаници на Националната музикална академия „Проф, Панчо Владигеров”.

Финалът на Международния фестивал на младите в изкуството, който се организира от Сдружение “Виа Понтика – 2010” с изключителното финансово съдействие на Община Балчик, е  поверен на третокурсници от Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”. В заключителния концерт на 18 септември в читалището на Балчик ще бъдат представени песни от мюзикъли – MoulinRouge, Bourlesque, La-laland, NotreDamedeParis, BluesBrothers, WestSideStory, MAMMA MIA, JamesBond.

Сподели публикацията