Станимир Георгиев
Slide
Slide

Този петък, 24. Август 2018 г. от 18:00 в Етнографски музей гр. Варна се открива втората изложба „НосиЯ до сърцето“. Двадесеет и девет творби с етнографска тематика и фолклорни мотиви ще представят художниците участващи в това издание: Юлия Бузилова,  Ирина Цветкова, Яна Любенова, Георги Петров, Радосвета Желязкова, Миряна Койнова.

Част от картините в благотворителната изложба "НосиЯ до сърцето"

Част от картините в благотворителната изложба „НосиЯ до сърцето“ представени от Юлия Бузилова

След успеха на първото издание на „НосиЯ до сърцето“, 6 български автора се включват в инициативата на Фондация БЪЛГАРИН в подкрепа на фолклорните училища в България. На предходната изложба бяха събрани близо 7 000 лева , с които се закупиха детски носии и народни инструменти за няколко училища с разширено изучаване на фолклор.

Екипа на Фондация БЪЛГАРИН дарява чек за народни носии на СУ „Св. Кирил и Методий“ гр. Пловдив

 

С реализираните приходи във второто издание на „НосиЯ до сърцето“ще бъдат закупени народни носии за талантливите деца от:

  • НГХНИ “Константин Преславски” – гр.Варна
  • СУ „Елин Пелин“ гр. Варна
  • НУФИ Филип Кутев гр.Котел
  • НУФИ Широка Лъка
  • НУМТИ „Добрин Петков“ гр. Пловдив

Отново ще подкрепим и нашите партньори от Национален етнографски музей и кампанията им за създаване на дигитален образователен център.

Представяне на изложбата "НосиЯ до сърцето" в Национален етнографски музей

Представяне на изложбата „НосиЯ до сърцето“ в Национален етнографски музей

 

Дати на изложбите:

24 август: Откриване – Етнографски музей гр. Варна

25 август – 31 август Петък – Гранд Мол Варна

1 – 7 септември – Етнографски музей гр. Пловдив

8 – 9 септември – Фестивал на шевицата гр. Белослав

10 -16 септември –  Етнографски музей гр. София

17 – 30 септември Закриване – Гранд Мол Варна

Фондация „Българин“ има мисия да съхранява и популяризира българският фолклор и народно творчество. Развива благотворителна и обществена дейност в подкрепа на нематериалното културно-историческо  наследство на България.

Екипа на Фондация БЪЛГАРИН в НУФИ Широка лъка

Част от целите на фондацията са:

  • Създаване на национален дигитален архив за автентичен и обработен български фолклор  в съдържанието, на който влизат въздушни, 360 фото и видео, аудио, видеозаписи и фотографии на традиции, обичаи, песни и танци от цяла България и българските общности в чужбина.
  • Подкрепа на училища за изкуства с разширено изучаване на български фолклор. Създаване на национален дигитален каталог на фолклорните училища в България, представящ училищни програми, материални бази, преподаватели и успешно реализирани възпитаници.
  • Подпомагане творческото развитие на талантливи деца, осигуряване на стипендии и професионално обучение на възпитаници на фолклорни училища и университети, ученици в неравностойно социално положение и ученици с високи постижения, изучаващи български фолклор.
  • Организиране на фолклорни концерти и събития, като инициатива за подпомагане, съхраняване и популяризиране на българските традиции и занаяти.
  • Информационен бюлетин и фолклорни публикации онлайн с които се популяризират и развиват знания за българската  история, традиции и народно творчество.

Повече информация за“НосиЯ до сърцето“ може да намерите тук

Сподели публикацията