снимка Сава Тихолов
Slide
Slide

Жил Льолиевр е бил посрещнат на български води от делфините. Пътешествието му е с маршрут, който е дълъг 7 500 км

Балчик. „Срещите в морето винаги са много истински. Те са своеобразно мерило за човечност. Морето няма да те подведе в изводите за отсрещния /стига да желаеш и умееш да ги правиш/. Днес, точно под Зеленка, То – Морето, ме събра с Жил. Любезно поздрави и размени няколко думи. После любопитството надделя над неудобството с френско-немско-английския, за да се превърне в слънчева раздумка за каяци, мечти и пътувания. А неговите са големи…че и реализирани. Каякът му е типично морско изпълнение, изработен от самия него. Натоварил е най-необходимото и е тръгнал към следване на поредната си мечта. Този път обиколка на Европа“, споделя Сава Тихолов – началник отдел „Култура, протокол и връзки с обществеността“ в община Балчик. През свободното си време той обича да се качва на своето кану и да се наслаждава на природата на Българската Черноморска Ривиера.

„Жил Льолиевр е тръгнал на 30 април от изворите на Дунав /всички знаем за планината Шварцвалд/ в Германия, преминал по цялата й европейска част и стигнал до устието на Голямата река, за да продължи на юг в Черно море. Току що пресякъл границата, Жил се учудва, че румънските гранични полицаи са го спирали три пъти, докато в България никой не разбрал, че влиза с изключение на току що поздравилите го делфини край нос Калиакра. Пренощувал е край фара на Шабла и планираше да обядва „някъде в ресторант“. Насочих го към Мидената ферма, където може да извади каяка на сухо и безопасно място. Така я карал – на всеки два-три дни спира някъде да нощува в хотел, да се изкъпе и почувства благинките на цивилизацията. После продължава на юг към Босфора, Гърция, Адриатика и …към финала на поредното си предизвикателство. Приятелите в клуба го смятали за луд заради всичките щуротии, с които се среща /но и преодолява/.
Настоящото пътуване на авантюриста с гребло в ръка ще трае 150 дни, през които ще измине 7500 км. През 2016 година той е направил обиколка на Франция по вода, изминавайки 3000 км. Казвам му, че мечтая да направя преход по Лоара. Отсреща получавам насърчително изражение на лицето с думите: „Лоара е прекрасна! Аз го направих преди 2 години. Отидете!“
И сега следва най-впечатляващото – Усмивката и позитивизма на 53-годишния Жил! Те са заразителни. Зареждат те с енергия за изпълнение на собствените ти мечти. А те са на отсрещния рафт. Само трябва да се протегнеш. Безплатни са. Необходима е единствено клиентска карта за Клуба на щастливите хора, в него Жил със сигурност заема почетно място!“, споделя Сава Тихолов.

По-късно любопитството му е надделяло и той е потърсил в интернет информация за слънчевия си събеседник. Оказало се е, че е Жил Льолиевр /Gilles Lelièvre/ e три пъти световен шампион на слалом с кану – през 1987, 1989 и 1991 година.

Уникално! Двама французи обикалят света, днес минаха през Добруджа

Сподели публикацията