Водопадът Гълфос/Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide
Slide
Slide

Рейкявик. Национален парк Тингветлир е единственото място на Земята, където може да бъде видяна пукнатината, която се е образувала между американската и евразийската континентална плоча.

Паркът е разположен в рифтова долина, маркираща билото на Средноатлантическия хребет и границата между Северноамериканската и Евразийската тектонски плочи. Всяка година те се раздалечават една от друга с по един сантиметър.

Паркът е част от най-известния маршрут в Исландия, известен като „Златен кръг“. Всяка година милиони туристи от цял свят посещават Тингветлир, който е първият национален парк в страната и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Той е част от програмата на българския туроператор Екзотик Холидей.

Какво означава името? Тинг на исландски е парламент, а ветлир е поле. На това място през 930 г. е създаден първият парламент (Алтинг), който е най-старият управляващ орган в света, съществуващ и до днес, но е изместен в Рейкявик. Все още е запазен камъка, на който е стъпвал говорителя на парламента и е цитирал наизуст законите, така е било до появата на хартията.

Камъкът от първия парламент на Исландия днес е пред знамето
В Тингветлир през 1000 г. се взело решение и за масовото приемане на християнството. Пак тук на 16 юни 1944 г. се денонсира съюзният договор с Дания и от следващия ден, 17 юни, е провъзгласена независимостта на Исландия като влиза в сила нейната републиканска конституция.

Живописната природа на Национален парк Тингветлир включва драматични водопади и естествени скали.

Парламентът е решавал и съдбите на криминално проявените, мъжете са били обезглавявани, а на това място е бил слаган и край на живота на провинилите се жени чрез удавяне. Има и списък на изпълнените присъди, като последната посочена е от 1749 г.

Част от маршрута е Гълфос – най-популярният водопад в Исландия. Името му буквално означава „Златният водопад“, тъй като при залез слънце цветът на водата прилича на злато, а при слънчеви дни се появяват пъстроцветни дъги. Намира се на 120 километра южно от столицата Рейкявик и ежедневно е посещаван от хиляди туристи.

Водопадът е широк е 20 м, а височината му достига до 32 метра и е на няколко нива. От горния водата пада от височина 21 метра, а от по-ниската част водните маси се стичат от 11 метра към 70-метровата пропаст.

Росица Христова, Екзотик Холидей: Човек трябва поне веднъж в живота си да види Исландия (снимки+видео)

Гледката на водопада е величествена, а изградените площадки позволяват на туристите да наблюдават водите от непосредствена близост.

Исландия заема водещо място в Европа по богатство на геотермални води, които са и най-ценния ресурс на страната. Програмата на Екзотик Холидей продължава с долината Хуйкадалур. Тук българските туристи могат да видят Гейсир – първият официално документиран гейзер в света


Понятието „гейзер“ идва именно от името на този геотермален извор и от исландската дума gjósa – изригвам. От близо 20 г. дядото на всички гейзери не изхвърля вода, а преди е правил това на височина до 60 м.

Гейсир

Близо до Гейсир е гейзерът Строхкюр, който редовно изхвърля вода и е най-голямата атракция. На всеки 4 до 10 минути горещата вода на езерце с диаметър около 3 метра започва да прави балончета, да се надига и да се издува от земята като балон.

Строхкюр

Скоро водният мехур се пуква и към небето изригва вряща вода с различна височина, най-вече до 15-20 м. Водата в езерото се успокоява и гейзерът притихва до следващото изригване.

Гейзерът е горещ извор, който периодично изхвърля вода над земята. Тези фонтани от вода и пара се появяват там, където магмата се намира най-близо до повърхността на Земята, разказва водачът на групата Росица Христова от Екзотик Холидей.

Тя посочва, че водата се просмуква през пукнатините в скалите и оформя подводни резервоари. Водата се нагрява от камъните, които са нагрети от магмата. Част от водата се превръща в пара, налягането ѝ се повишава и гейзерът избликва, за да създаде неповторимо шоу на туристите.

Кратерът Керид е неофициална спирка от Златния кръг. Той се е появил преди близо 6500 години. Дъното му е не повече от 55 м, а калдерата на вулкана е 270 на 170 м. Езерото е с размери 100 на 62 м. Дълбочината на водата на дъното варира между 7 и 14 м. Кратерът е част от колоната от няколко други кратери, които са известни като Трнархолар.
В кратера Керид се наблюдава отлична акустика, която привлича много музиканти за концерти.
Снимки Руслан Йорданов

Преоткрийте чудото Исландия и красивите туристически забележителности на острова чрез Екзотик Холидей – още информация в сайта на туроператора или на телефон 0700 15 500

Сподели публикацията