Slide
Slide

Варна. “Разговарях с адмирал Медникаров, както и водещите експерти във Висшето военноморско училище, които следят движението на морските течения, срещнах се и с директора на РЗИ Варна проф. Паунов. Към днешна дата мога да кажа, че прогнозата е добра”, обобщи министър Динкова и подчерта: “10-дневната прогноза показва, че петното на замърсяване остава в северозападната част на Черно море и е ниска вероятността то да навлезе дори в Румъния.”

Министърът на туризма Зарица Динкова днес посети Варна, за да се запознае с прогнозите за евентуалния размер на последиците след разлива на язовир „Нова Каховка” и начина, по който се извършва мониторинга на морските крайбрежни води. Министър Динкова посети Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона, изграден във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

Центърът във ВВМУ се използва в ситуации, изискващи прецизен мониторинг на Черноморския басейн, наблюдава и визуализира процесите в реално време в акваторията на Черно море, както и прогнозира посоката на движение на плаващи замърсители, разливи и петна. Експертите, с които министърът на туризма се срещна, са категорични, че река Дунав ни помага изключително много в настоящата ситуация, защото е своеобразен филтър и би помогнала за размиването и дори изтласкването на евентуално замърсяване.

Началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров поясни, че в учебното заведение се използват данни от европейска система, като експертите успяват да добият информация и от свои украински колеги. Всеки ден се правят модели с 8-10 дневна прогноза, които се модифицират според ежедневно постъпващите данни. Актуалната прогноза е, че няма тенденция за придвижване на водните маси на юг, допълни Медникаров. Подобна е и оценката на Института по океанология във Варна.

Към момента няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море, това потвърдиха и от РЗИ Варна. Въпреки това инспекторите от Регионалната здравна инспекция имат готовност да извършват ежедневен мониторинг, ако ситуацията го наложи, увери от своя страна директорът на РЗИ Варна – проф. д-р Цонко Паунов.

Във Варна министър Динкова се срещна с представители на туристическия бранш, които вече поставят въпроса за компенсации в резултат на щетите, които пряко търпят заради язовира в Украйна.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA