За първи път в Осло: България се представи като висококачествена дестинация за целогодишен здравен туризъм
За първи път в Осло: България се представи като висококачествена дестинация за целогодишен здравен туризъм
Slide
Slide
Slide
Slide

Осло. България се представи за първи път в Осло като висококачествена дестинация за целогодишен здравен туризъм

На 13 юни в Посолството на България в Осло се проведе събитие на високо ниво, по време на което България бе представена като дестинация за здравен туризъм. Форумът бе открит от посланика на България в Норвегия Н. Пр. Десислава Иванова, зам.-министъра на туризма на Република България г-жа Ирена Георгиева и председателя на Български съюз по балнеология и СПА туризъм д-р Сийка Кацарова.

Събитието привлече над 30 представители на норвежката туристическа индустрия, включително туроператори, туристически агенции и медии. Те имаха възможността да се запознаят с богатото разнообразие от възможности, които България предлага в областта на здравния туризъм.

Посланик Десислава Иванова подчерта значението на събитието като първа стъпка към представянето на България в нова светлина. Тя изтъкна, че страната ни е добре позната с летния и зимния си туризъм, но потенциалът й в областта на здравния туризъм остава до голяма степен неизследван от норвежките туристи.

В началото на своето приветствие, зам.-министър Ирена Георгиева поздрави участниците от името на министъра на туризма на Република България г-н Евтим Милошев и сподели, че това е първото политическо посещение в Норвегия от създаването на самостоятелно министерство на туризма в България през 2014 г. и това е най-силното послание за значението и перспективите на пазар Норвегия за България. Статистиката показва, че за 2023-а година норвежките туристи в България са със 75% повече спрямо 2022 г. и достигат предпандемичните нива.
В изказването на зам.-министър Георгиева бяха изброени предимствата на страната ни, които представляват изключителна възможност за норвежките граждани – разнообразието на туристическия ни продукт, вниманието към детайла и персонализираната грижа към всеки гост, дългогодишните традиции в балнеолечението, бързите и точни услуги от здравните специалист в България, квалифицираният персонал, културните ни ценности, природните богатства…

Георгиева изтъкна и важната роля на сътрудничеството между Министерството на туризма и Българския съюз по балнеология и СПА туризъм за популяризирането на българския здравен продукт на европейския пазар. След включването на България в системата на Асоциацията на публично-частните здравни каси на Германия, и австрийските застрахователни компании стартираха сътрудничество с българския туристически бизнес.
Д-р Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, акцентира в своята презентация върху изобилието от природни лечебни ресурси в България и висококачествените медицински и СПА центрове, разположени в модерни хотелски комплекси, членове на Съюза. Тя подчерта и значението на директните полети между България и Норвегия като предпоставка за улесняване достъпа на норвежки туристи до българските здравни курорти. Изключителното съотношение цена – високо качество на здравния ни продукт е несъмнено нашето най-съществено конкурентно предимство.

За достойното представяне в Осло, от България пристигнаха членове на Управителния и Контролния съвет на Български съюз по балнеология и СПА туризъм – инвеститори и мениджъри на едни от най-големите Медикъл/СПА обекти в к.к. Белчин бани и Сапарева баня, курортите Св. Св. Константин и Елена, Златни пясъци, Слънчев Ден, както и мениджмънта на една от най-добрите дентални клиники в България, реализиращи успешно целогодишен медицински туризъм.

Гост на събитието бе и почетния консул на Кралство Норвегия в Република България г-жа Венцеслава Янчовска.
По инициатива на посланик Десислава Иванова и с подкрепата на почетния консул г-жа Янчовска бе организирана среща с ръководството на правителствената агенция Innovation Norway, на която присъстваха зам.-министър Ирена Георгиева, председателят на Български съюз по балнеология и СПА туризъм д-р Сийка Кацарова и посланикът на каузата на Съюза – д-р Меглена Плугчиева.

Официалното представяне на България като дестинация за целогодишен здравен туризъм в Норвегия се проведе с подкрепата и градивното сътрудничество между Министерство на туризма и Български съюз по балнеология и СПА туризъм!

Сподели публикацията