Тя се казва Йоана Костадинова и е родом от гр. Перник. По професия е стюардеса и работи в авиационната индустрия от 2011 г. Започва кариерата си като стюардеса на 27-годишна възраст в националната авиокомпания на Обединените арабски емирства Etihad Airways. През 2017 г. се налага да се прибера в родината си поради лични причини и започва работа в офис. Това е било прекрасен и много полезен за нея опит, но нищо не е могло да замени работата й и начина на живот като стюардеса. Тогава към края на 2018 г. е видяла в български сайт за свободни работни места обява за стюардеси в българската авиокомпания Electra Airways. Веднага и с голям ентусиазъм е подала автобиографията си. За нейна огромна радост от компанията я поканили за интервю и е започнала работа почти веднага. Подписала е договор в началото на 2019 г. и досега работи в Electra Airways.

Чувства се чудесно, а думите на Конфуций идеално пасват на нейния живот: „Избери работата, която обичаш и тогава няма да бъдеш принуден да работиш и един ден през живота си”. С Йоана разговаряме навръх 8-ми март, когато празнуват жените, а много момичета мечтаят да бъдат стюардеси.

– Здравейте, как е къде ще отбележите 8-ми март. Какво означава за вас този празник?
– Днес имам план да отбележа този обичан от много хора празник с най-добрите ми приятелки от детството. Ще отидем да вдигнем тост по този повод в италиански ресторант.
За мен 8-и март е международен ден на жената и всички майки!!! И по случая бих искала да поздравя моята прекрасна майка Марияна Костадинова: „Честит празник, мила Мамо! Обичам те повече от всичко на света и ти си винаги с мен, дори и когато съм на друг континент!”.

– Как и кога избрахте да бъдете стюардеса?
– Всъщност никога не съм искала да бъда стюардеса, но това беше мечтата на моята сестра. Аз живеех и работех в ОАЕ в друга индустрия дълги години. Сестра ми мечтаеше да бъде стюардеса, но тъй като е няколко сантиметра по ниска от необходимото за тази професия, не успя да покрие високите изисквания в Etihad Airways. Въпреки това успя да започна работа на летище, а аз всъщност осъществих нейната мечта.

– Kакви качества трябва да има едно момиче, за да бъде стюардеса?
– Преди всичко едно момиче трябва да умее да работи в екип, трябва да е много дисциплинирана, много пунктуална относно започване на работния ден, да бъде търпелива, любезна и толерантна към различните видове пътници и националности.

Българските авиационни компании Electra Airways и Electra Trans Global планират растеж в новосъздадена бизнес група

– Кой е най-силният момент в работата ви, който помните?
– Имала съм много силни моменти, както и много трудни полети, но когато кацнеш в Австралия например и гледката на хотела ти е Операта в Сидни или красивият тайландски остров Краби, просто забравяш всичко на момента и осъзнаваш, че усилието си струва.

– Как да преодолеем страха от летене?
– Бих искала да кажа на всички хора, които имат страх от летене, че самолетът е най-сигурния и безопасен транспорт до момента, който човечеството познава. Това не е само мое мнение, а и твърдение, подкрепено от световна статистика, сравнена с инциденти с други превозни средства. В случаите на авиационен инцидент, това винаги е широко отразявано от всички национални и дори световни медии, което допълнително предизвиква страх и притеснение в обществото и особено в хората, на които скоро им предстои полет.

– Бихте ли отново избрали да бъдете стюардеса, ако трябва сега да изберете коя да бъде вашата работа?
– Не бих заменила професията си за нищо на света!!!

– Какъв съвет бихте дали на момичетата, които мечтаят да станат стюардеси?
– Млади момичета, преди всичко искам да споделя, че работата на стюардесата е изключително отговорна и не много лесна, както изглежда във филмите. Ние имаме далеч по-сериозни отговорности от това да сервираме храна и напитки. Понякога на празниците сме далеч от семействата и близките си, но ако сте млади, отговорни и жадни за приключения и преоткриване на красиви места по света, това е вашата професия!!! Жертвите в личен план си заслужават.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA