Slide
Slide

София. Wizz Air, най-бързо развиващата се авиокомпания в Европа и най-екологично устойчивата в света*, бе обявена за най-устойчивата нискотарифна авиокомпания за трета поредна година на Световните награди за устойчивост 2023 на World Finance.
На наградите бяха отличени показателите за устойчивост на Wizz Air и ангажимента на авиокомпанията да намали интензивността на емисиите с още 25% до края на десетилетието**. Журито оцени постоянните инвестиции на авиокомпанията в най-новите технологии, непрекъснатия процес по обновяване на флотилията ѝ, инициативите за горивна ефективност, партньорствата за устойчиво авиационно гориво (SAF), включително инвестициите в научноизследователска и развойна дейност, както и проучването съвместно с Airbus на самолети, използващи водородно гориво.

За пета поредна година Световните награди за устойчивост на World Finance оценяват компании, които поставят устойчивостта на фокус в дейността си. Категориите на наградите обхващат тридесет индустриални сегмента – от здравеопазването и дигитални валути до авиация.

Wizz Air постигна най-ниската си въглеродна интензивност в историята – 53,8 грама на пътник/км през финансовата 2023 година***, която е с 6% по-ниска спрямо нивата преди COVID****. За да постигне това, авиокомпанията инвестира в своята флотилия, като заменя по-старите самолети с нови Airbus A321neo, които предлагат значителни екологични ползи по отношение на намаляване на шума и разхода на гориво, като в момента могат да летят с до 50% SAF смес*****. Делът на новите самолети Airbus A320 с технологията „neo“ вече надхвърля 50% от флотилията на Wizz Air.

Сезонът на летните пътувания започва ударно. Докога ще продължи бумът?

Wizz Air има разработена стратегия за устойчиво авиационно гориво (SAF), която включва споразумения с доставчици за изкупуване на гориво в бъдеще. Авиокомпанията вече си партнира с Mabanaft, Neste, OMV и Cepsa, а през април 2023 г. Wizz Air обяви първата си капиталова инвестиция в компания за биогорива – Firefly Green Fuels, за да подкрепи допълнително развитието на SAF в Обединеното кралство. През май 2023 г. авиокомпанията, като част от Indigo Partners, инвестира в базираната в САЩ стартъп компания за устойчиво авиационно гориво Clean Joule.

От днес пътуващите от и до летище София ще могат да се възползват от таксиметровите услуги на Yellow!

Ивон Мойнихан, мениджър „Корпоративно управление и ESG“ в Wizz Air, заяви: „За нас е истинска чест да получим признание за непрестанния си ангажимент към устойчивите практики в авиационната индустрия от World Finance за трета поредна година. В Wizz Air сме изцяло отдадени на приоритета за намаляване на интензивността на въглеродните емисии и въвеждането на иновативни практики. Стартирахме стратегически инициативи, включващи инвестиции в най-новите технологии за алтернативни авиационни горива, както и проучване на възможността за самолети с нулеви емисии, задвижвани с водород. Тази награда е доказателство за упоритата работа и отдадеността на нашия екип, който работи по проектите, свързани с околната среда, като гарантира, че ще останем лидери в областта на устойчивото развитие и ще сме водещи в сектора на нискотарифната авиация.“

“България Еър” поднови сезонната линия между София и Бургас

Моника Войчик, ръководител на специалните проекти в World Finance, заяви: „Списание World Finance отличава компании, които активно се ангажират към значителни промени в областта на околната среда, обществото и корпоративното управление. Устойчивото развитие става все по-важно предвид състоянието на планетата. Бяхме особено впечатлени от постиженията на Wizz Air, която се превърна във водеща авиокомпания на пазара с изключителни показатели по отношение на устойчивостта. Авиокомпанията инвестира в най-новите технологии, като непрекъснато усъвършенства процеса по намаляване на въглеродния отпечатък на пътник, както и оперира една от най-младите самолетни флотилии в света. Самолетите на Wizz Air са с най-ниски показатели за интензитет на CO2 в Европа, а инвестициите в научноизследователска и развойна дейност към Firefly Green Fuels допринасят за цялостната ESG стратегия.“

*Според данни на CAPA – Centre for Aviation Awards for Excellence 2022
** В сравнение с нивата от FY20
***Въз основа на официалните годишни отчети на Wizz Air
****Въз основа на сравнението между FY23 и FY19
***** SAF трябва да бъде смесено с конвенционално реактивно гориво, за да отговаря на регулаторните изисквания за използване в самолета. Wizz Air е използвала 0,005% от SAF през FY23

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA