Slide
Slide

София.  Wizz Air, най-бързо развиващата се авиокомпания в Европа и най-екологично устойчивата в света*, получи престижната награда Стратегическа инвестиция на годината Европа от SAF Investor Awards в Лондон.

Наградите SAF Investor Awards отличават лидерите, които допринасят за развитието на авиационната индустрия чрез инвестиции и усилена работа с цел декарбонизация.

Wizz Air получи признание за капиталовата си инвестиция от 5 млн. паунда в иновативната британска компания за биогорива Firefly, която ще допринесе за научноизследователската и развойната дейност на устойчивите авиационни горива (SAF).

Компанията Firefly специализира в процеса напревръщане утайката от отпадъчни води (нискокачествен отпадъчен продукт, наличен в големи количества) в устойчиво авиационно гориво. Партньорството на Wizz Air с Firefly ще позволи на авиокомпанията да използва до 525 000 тона устойчиво авиационно гориво за своите операции в Обединеното кралство, стартирайки от 2028 г. в период от 15 години и има потенциал да се разшири и до Европа.

Устойчивото авиационно гориво на Firefly, което ще бъде независимо сертифицирано по стандарта на Кръглата маса за устойчиви биоматериали (Roundtable on Sustainable Biomaterials), се предвижда да намали с до 90% емисиите на парникови газове в сравнение с изкопаемите горива за реактивни двигатели на база на целия жизнен цикъл. Firefly има за цел да пусне в експлоатация първата си търговска инсталация през следващите 5 години.

Споразуменията и инвестициите в SAF са ключов елемент от амбициозната стратегия за устойчивост на Wizz Air, която включва обновяване на флотилията и ефективни нискотарифни операции. Авиокомпанията оперира с най-технологично напредналите модели самолети и приоритизира гъстотата на седалките и коефициентите на натоварване, за да гарантира възможно най-устойчивиполети.

Wizz Air е лидер в авиационната индустрия, оперирайки с най-ниските въглеродни емисии на пътник/км спрямоконкурентните авиокомпании и продължава да работи в посока намаляванне на интензитета на въглеродните емисии до 2030 г. През 2023 г. Wizz Air постигна своя рекордно нисък средногодишен резултат за въглероден интензитет от 51,5 грама на пътник/км, което е с 6,8 % по-ниско спрямо предходната година.

Ивон Мойнихан, мениджър „Корпоративно управление и ESG на Wizz Air Group, коментира:Развълнувани сме от факта, че бяхме наградени от SAF Investor за първата си капиталова инвестиция във Firefly, производител на устойчиво авиационно гориво. Осигуряването на достатъчно количество SAF е сред предизвикателствата, пред които е изправена авиационната индустрия. Ние се ангажираме да подкрепяме иновативни технологии като тези на Firefly, които могат да са от полза за индустрията в дългосрочен план. Утайките от отпадъчни води са важна суровина, тъй като са в изобилие и са евтини, което е важно за нашия нискотарифен модел. Гордеем се, че сме новатор в тази област и вдигаме стандарта за другите авиокомпании за развитие на бъдещето на авиацията.

*Според данни на CAPA – Centre for Aviation Awards for Excellence 2022 и 2023.

**Устойчивото авиационно гориво трябва да бъде смесено със стандартно самолетно гориво, за да покрие изискванията за употреба в самолет.

***Базирано на независими изчисления на Cranfield University.

****Въз основа на последната публично оповестена информация за емисиите, приложима за 12-месечен период (Ryanair, EasyJet). Поради разликите в периода на отчитане, цифрите и времевата рамка не съвпадат напълно.

*****Въз основа на официалните отчети на Wizz Air за 2023 календарна година.

Сподели публикацията