Slide
Slide

София. Wizz Air, най-бързо развиващата се авиокомпания в Европа и най-екологично устойчивата в света*, си поставя нова цел – до 2030 г. 10% от операциите на авиокомпанията да бъдат извършвани с устойчиво авиационно гориво (SAF).

Поставянето на целта бележи значителна стъпка в стратегията за устойчивост на Wizz Air и се дължи на текущите инвестиции в развитието на устойчиво авиационно гориво (SAF). За постигането ѝ авиокомпанията призовава цялата авиационна индустрия за по-мащабни действия за насърчаване на производството на SAF, настоявайки политиците да работят в посока отстраняване на настоящите пречки предразпространението на SAF.

Информацията бе обявена по време на пресконференция тази сутрин заедно с Firefly, британска иновативна компания за биогорива. Wizz Air подкрепя Firefly от 2023 г. насам, а партньорството им ще позволи на авиокомпанията да доставя до 525 000 тона SAF** в продължение на 15 години за своите полети в Обединеното кралство от 2028 г. нататък.

Тази амбиция на Wizz Air допълнително укрепва лидерската ѝ позиция в устойчивостта в авиационната индустрия и допълнително подкрепя ангажимента ѝ да намали въглеродните си емисии на пътник/км с 25% до 2030 г. Авиокомпанията ще продължи да работи по още по-мащабни инициативи, свързани с устойчивостта, част от които са обновяване на флотилията и постигането на ефективни нискотарифни операции. Wizz Air оперира съссамолети с най-нови технологии и приоритизиракомпактността на местата и коефициента им на запълване, за да гарантира възможно най-устойчиви операции.

Wizz Air е лидер в авиационната индустрия с най-ниските въглеродни емисии на пътник/км сред конкурентите си и продължава да се ангажира да намали значително въглеродните си емисии до 2030 г. През 2023 г. Wizz Air постигна своя рекордно нисък среден годишен резултат по отношение на въглеродния интензитет51,5 грама на пътник/км, което е с 6,8 % по-ниско спрямо предходната година.

Ивон Мойнихан, мениджър „Корпоративно управление и ESG“, Wizz Air, коментира: Тази година Wizz Air празнува две десетилетия на трансформация, превръщайки се от малка авиокомпания в световен лидер в областта на устойчивата авиация и достъпните пътувания. Наред с обновяването на флотилията и оперативната ефективност, устойчивото авиационно гориво (SAF) играе решаваща роля за намаляването на въглеродните емисии в авиацията. Инвестицията ни във Firefly, която има потенциала да намали емисиите ни през целия жизнен цикъл със 100 000 тона CO2-екв. годишно, подкрепя ангажимента ни да въведем използването на SAF в нашите операции до 2030 г. Постигането на нашия амбициозен план обаче изисква значително увеличаване на производството и внедряването на SAF. Ето защо, призоваваме политиците да работят в посока отстраняване на настоящите пречки пред мащабното внедряване на SAF чрез стимулиране на производството, осигуряване на финансова подкрепа и приемане на допълнителни устойчиви суровини за производство на биогорива.

*Според данни на CAPA – Centre for Aviation Awards for Excellence 2022 и 2023.

**Устойчивото авиационно гориво трябва да бъде смесено със стандартно самолетно гориво, за да покрие изискванията за употреба в самолет.

Сподели публикацията