Велинград. Сръбският курорт Златибор беше посетен от 50 представители на „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи”. Визитата се осъществи по идея на председателя на организацията г-н Златко Златанов.

Представители на туристическия бранш от Белград пристигнаха, за да се срещнат с  велинградските си колеги.

Пършутиядата е фестивал на пършутото,  произвеждащо се само в този край, а целта на посещението бе да се обменят опит и добри практики с колегите от Златибор и да се направи подобно събитие и във Велинград.

Производството на пършутото е започнало преди един век. Всичко е абсолютно природно без никакви добавки, освен на сол. Началото е започнало от село Мачкат, където се провежда и самия фестивал, съобщават от велинградското сдружение.

Групата посети и безспорно най-популярната атракция –  Дървеният град, създаден от Емир Кустурица и неговия екип.

За да видят с очите си това чудо тук пристигат хора от цял свят. Общото между Велинград и Златибор не са само боровите гори и чистият въздух, а и теснолинейката.

Гостите на Златибор предприеха вълнуващо жп приключение с малкото влакче в планината по Шарганската осмица, възстановена пак заради филм на Кустурица, като началната спирка е точно в подножието на това етноселище.

Докато Велинград привлича своите гости с минералните си води и е СПА столицата на Балканите, ски пистите в Златибор, на около 1400 м надморска височина, са притегателно място за скиорите.

Към ски пистите в планината Торник е изградена въжена линия с гондоли за 10 души. Това е най-дългият панорамен лифт в света. „Голд Гондола“ (Gold Gondola) е дълъг цели 9 км и свързва трасето от центъра на курорта Златибор в Западна Сърбия с връх Торник, разположен на 1496 м надморска височина.

По време на посещението се оказа, че двата курорта имат сродни дадености и прояви – целогодишни туристически дестинации, велосипедни и екопътеки, офроуд, преглед на духовите оркестри, тематични фестивали.

Колегите споделиха, че туристическият бизнес тук се ползва с подкрепата на „Туристическата организация на Златибор“, която му оказва пълно съдействие, както и „Сдружение на хотелиери и ресторнтьори – Велинград и Западни Родопи“, което подкрепя и насърчава своите членове.

Организацията, както и разходите по настаняването и  изхранването  бяха поети изцяло от „Сдружение на хотелиери и ресторнтьори – Велинград и Западни Родопи“.

Посещението в Златибор бе една чудесна проява, която достави истинско удоволствие на всички, а цялата група изказва своите благодарности на г-н Златко Златанов.

Текст и снимки „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи“

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA