София. Десетки български туристи се прибраха тази сутрин в родината си с помощта на туроператора Абакс, който отново бързо организира чартър за своя сметка след поредния отменен полет на нискотарифната авиокомпания Wizz Air.

Прибирането на организираната група с туристи по направление Катания-София се осъществи с чартърен полет от Палермо на румънската авиокампания TAROM.

“Сезирахме всички възможни държавни инстанции и ръководни органи в България и не получихме съдействие от нито една от тях във връзка с премаршрутиране на полета към други алтернативни летища в Сицилия, съобразно удобен и разумен срок. Полетът е осигурен отново за сметка на АБАКС.

Павлина Илиева, ОБТ: Туроператорите са оставени сами да се справят с форсмажорните ситуации на международните летища

Изхождайки от форсмажорната ситуация на летищата в цяла Сицилия и трудности с все още дейставащите пожари, гражданските полети се обслужват с ограничен капацитет, съобразно получени слотове от отдел Гражданска авиация в мястото на дестинацията и съобразно съдействието на компетентните държавни органи. За съжаление подкрепа и съдействие от българските институции не сме получили към настоящия момент. Единствената сигурна възможност да приберем клиентите си и изпълним задълженията си в разумен срок и параметри е намирането на алтернативно прибиране и намаляване броя  нощувки”, сподели пред Bgtourism.bg Павлина Русева.

Тя посочи, че при този случай става въпрос за 90 души в двете посоки. Всички клиенти са информирани, че след прибирането си в България ще получат компенсация, която се равнява на 2 пропуснати нощувки в мястото си на настаняване. Туроператорът осигурява и ваучер с отстъпка 300 лева/човек при следващо пътуване с Абакс. Българската компания поднася своите извинения за създаденато неудобство в резултат на отменения полет на Wizz Air.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA