Slide
Slide
Slide
Slide

Трън. Остават 10 дни до края на регистрацията на третото издание на състезанието по планинско бягане Трън Ултра Рън 2024. Инициативата, организирана от Трънското туристическо дружество и подкрепено от община Трън, ще се проведе на 11 май 2024 г. със старт и финал в с. Велиново, община Трън.

Желаещите да се регистрират могат да го направят само през официалния сайт на дружеството www.transkotd.org, а за участие се допускат лица, навършили 14-годишна възраст към датата на провеждане на състезанието. Към момента вече има регистрирани 350 участници.

Таксата за участие включва храна и вода на подкрепителните пунктове, гардероб и грижа за багажа на участниците, застраховка, оказване на първа помощ при необходимост, електронно измерване на времето, професионално фотозаснемане, уникален ръчно изработен медал от глина, ръчно изработени атрактивни призови награди и други.

Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. Трън Ултра Рън е единственото състезание в България с маршрут, преминаващ през четири планини – Ездимирската, Любаш, Парамунската и Ерулската планина.

Първото и най-кратко трасе се нарича „Бягане до върха“, то е с дължина от 8 км и 560 метра положителна денивелация и изкачва вр. Груйница (1243 м) в Парамунска планина. Контролното време за преминаване по трасето е три часа. Второто трасе „През двата върха” е 13 км с 950 метра положителна денивелация. Маршрутът му включва първенеца на Ездимирска планина – Големи връх (1219 м) и вр. Груйница. Времето за преминаване на маршрута е шест часа.

Третото трасе „Четири върха Tрейл” надгражда второто и добавя първенците на Любаш и Парамунска планина, съответно вр. Любаш (1399 м) и вр. Стража (1389 м). Дължината му е 24 км, денивелацията – 1650 метра, а контролното време 8 часа и половина. Най-голямо предизвикателство е трасето „Десет върха Ултра“ със своите 54 км дължина и 3400 метра денивелация. Освен посочените по-горе върхове, то обхваща вр. Копран (1308 м), вр. Редованица (1287 м), вр. Шилковец (1323 м), вр.Росен (1360 м), Големи връх (1481 м) на Ерулска планина и вр. Каменитица (1327 м). Контролното време за преминаване по трасето е 13 часа.

Двете най-дълги трасета (24 и 54 км) са добавени към календара на ITRA – Международната  асоциация по планинско бягане, което дава допълнителни точки и повишава персоналния рейтинг на успешно преминалите през тях състезатели.

От тази година като част от състезанието Трън Ултра Рън има добавена нова категория „Катерач”. Тя е с отделно класиране, като за целта ще бъдат постави уреди за отчитане на преминалите състезатели в началото на изкачването към връх Любаш, както и на самия връх. Това много стръмно изкачване преодолява 480 м денивелация за по-малко от 2 км разстояние. Участващите на 24 и 54 км ще се състезават и в тази категория.

„За мен и членовете на дружеството е истинско удоволствие да виждаме нарастващия интерес и ангажираност от страна на участниците и доброволците на Трън Ултра Рън, както и привличането на нови съмишленици в дейностите на дружеството. Тази атмосфера на ентусиазъм, подкрепа и приключенски дух ни мотивира и искам да споделя, че нашите планове за развитие не спират тук. Така че очаквайте още новини и изненади от наша страна,“ каза Руслан Зарев, председател на дружеството.

Сподели публикацията