София. 12-ото издание на The Balkans International Wine Competition ще се проведе между 1 и 3 юни в Бистрица-Насауд, Трансилвания, Румъния подегидата на окръг Бистрица-Насауд, а Балканскиятфестивал на виното ще се проведе отново на открито пред НДК  в София, България между 15 и 17 юни 2023 г.

Balkans International Wine Competition е най-доброто доказателство за това колко динамична е винената сцена на Балканите и колко високо е всъщност качеството на вината от региона. Този важен за регион Конкурс  расте през последното десетилетие заедно с развитието на винопроизводството и потенциалът все още е огромен. През последните години се превърна в правило вина, които първо са признати на BIWC, по-късно да получават признание от много по-големи световни конкурси и да стават емблематични. Причината за това се крие във всеотдайната работа на целия екип на BIWC, ръководен от Галина Нифору, както и във внимателния подбор на опитни и уважавани международни винени съдии от целия свят. За мен е истинска чест да бъда председател на такъв Конкурс. Тази година BIWC отива в Румъния за първи път, което съм сигурен, че ще допринесе за още по-доброто развитие на Конкурса.  Успех на балканските вина на 12-ия BIWC 2023! “, каза председателят на BIWC Игор Лукович от Сърбия.

След огромния успех на миналогодишното 11-то издание на историческия остров Саламина, Гърция, BIWC ще продължи ротацията на провеждане на Конкурса и тази година Румъния ще бъде домакин на 12-ото издание. Целта на тази ротация на най-престижния винен конкурс за балкански вина е по-добра интеграция на избите от всички балкански страни и по-доброто им представяне в региона, в Европа и в света.

За нас е голяма чест да имаме възможността да проведем 12-то издание на BIWC в мистериозната Трансилвания и по-точно в град Бистрица-Насауд. Започваме нашето ново десетилетие с много оптимизъм и енергия, за да направим Балканските вина още по-разпознаваеми и да ги поставим на повече места на световната винена карта. Позицията на Игор Лукович като председател на международното жури донесе на BIWC нови  идеи и дейности и целият екип е благодарен за това. Пожелавам на всички участници на 12-ия Балкански международен винен конкурс и фестивал огромен успех!“, каза Галина Нифору, управляващ директор на BIWCF.

Основната мисия на BIWCF е да популяризирабалканските вина и винената култура по света. Почетен председател на Конкурса е КонстантиносЛазаракис MW, първият носител на титлата Master of Wine в Гърция и Балканите, чиито насоки и помощ са високо оценени от целия екип.

Най-доброто вино на Балканите ще бъде избрано отпрестижно жури от 25 души, което тази година щевключва 5 носители на титлата Master of Wine и Master Sommelier от Япония, САЩ, Великобритания, Франция, Швейцария и известнивинени личности от различни страни и региона. След конкурса ще бъде организирана изложба на 4 юни в двора на Complexul Muzeal Bistria-Nasaud, накоято са поканени представители на бизнеса, сомелиери, дистрибутори и любители на виното отРумъния и чужбина.

С 11,5 млн. HL вино годишно, Балканите са на 4-то място в Европа, след най-големитевинопроизводителиИталия, Франция и Испания. Balkans International Wine Competition е събитието, което събира световния винен елит, за да види, опита и открие богатството и разнообразието набалканските вина.

Церемонията по награждаването и гала вечерята, известна катоБалканските винени Оскари„, ще сесъстоят на 3 юни в спиращия дъха замък Телеки в Позмус, построен през 1634 г., където ще се проведе и самото журиране.

Миналата година Гранд Трофея заНай-добро винона Балканите 2022“ беше присъдена на избаТиквеш, Северна Македония за бялото вино БелаВода, 2020.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA