Slide
Slide
Slide
Slide

София. Над 500 минерални извора и повече от 5000 литра вода в секунда. Те са част от богатствата от дълбините на българските земи и са познати още от хилядолетия. В „Темата на NOVA” на Нова тв Юлия Наева и операторите Николай Кънчев и Ангел Пешков проследяват пътя на минералните води, за да разберат какви тайни крият те и как можем да опазим силата и лековитостта им.

„Ние работим в уникален синхрон с Министерството на туризма. Не мога да кажа същото за Министерството на здравеопазването, а здравният туризъм е част от здравеопазването – част от превенцията и профилактиката“, заяви председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм д-р Сийка Кацарова.

„Боли ме, че България е единствената страна, която по време на Ковид не даде възможност на българите, които си плащат здравните осигуровки, да ги ползват за целеви програми, свързани с превенция на здравето чрез минералните ресурси на България – като природа, минерални води, климат.

Снимка стоп кадър Нова телевизия

Само на хартия е записано, че може да се ползва и превенция, ползвайки минералния ресурс на България. Програмата на НОИ за профилактика обхваща само 50 000 българи, а това е едно нищо. Това беше второто ни предложение, в Плана за устойчивост и възстановяване да има такъв целеви инструмент, тъй като по данни на немската СПА асоциация 1 евро инвестирано в превенция – спестява 7 евро за лечение“, добави д-р Сийка Кацарова.

Сподели публикацията