Slide
Slide
Slide
Slide

Бургас. Българските плажове са чисти, а всички измервания на водата в Черно море у нас са в норма след разрушаването на язовир “Нова Каховка”, разположен на река Днепър в Украйна. Това заяви пред Bgtourism.bg председателят на българското движение “Син флаг” Станимир Георгиев. Той посочи, че организацията следи внимателно ситуацията, на място концесионери и наематели на плажове правят самостоятелни лабораторни изследвания, РЗИ в трите морски области Добрич, Варна и Бургас също правят планови изследвания за замърсяване на водата.

Институтът по океанология към БАН във Варна прави ежедневен мониторинг. Няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на Българското Черноморие, гласят последните данни на МОСВ.
В момента замърсяването се разпространява в Одеския залив и на юг от него. Със сателитни снимки се следи обстановката в района. Океанолози споделят, че няма място за оптимизъм или песимизъм, но на този етап няма данни да бъде провален туристическия сезон заради опасност от замърсяване на българския бряг. От “Син флаг” продължават да следят чистотата на плажовете и на водата, като ще информират обществеността при промяна на показателите.

Сподели публикацията