Шумен
Slide
Slide

Шумен. По традиция Шумен ще отбележи празника на билките с фестивала „Зелени слънца“, който ще се проведе на 24 юни. Природният парк „Шуменско плато“ организира събитието, което ще започне в 05:30 ч. с посрещането на изгрева на поляната до информационния център на паметник „Създатели на Българската държава“, ще се оплете Еньовски венец от билки и цветя и ще се играе Еньовско хоро.

Празникът ще продължи на паркинга на паметник „Създатели на Българската държава“ от 09:00 часа, където ще бъдат пресъздадени ритуалите „Мълчана вода“ и „Еньова буля“. За децата са предвидени весела работилница, арт школа и скаутски игри, а за доброто настроение ще се погрижат фолклорни състави от община Шумен.

Присъстващите ще могат да научат стари шуменски церове за 77 вида болки и да видят част от ЕДИНСТВЕНАТА В СВЕТА изложба на позлатени билки „Златните билки на България“, представена от „Магията на българската роза“ ООД.

Организатори са ДПП „ШУМЕНСКО ПЛАТО”, ОБЩИНА ШУМЕН, РИМ ШУМЕН, ШУ „ЕП. К. ПРЕСЛАВСКИ“, РЕГИОНАЛЕН КЛУБ „ТРАДИЦИЯ“.
С УЧАСТИЕТО НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ НА БИОПРОДУКТИ, МЕД И ИЗДЕЛИЯ ОТ ПРИРОДНИ МАТЕРИАЛИ, ЗАНАЯТЧИИ, СЪСТАВИ КЪМ ЧИТАЛИЩА ОТ ОБЩИНА ШУМЕН, АРТ ШКОЛА „ЧИФЛИГАРОВИ“, ЦСРИЛЗУ, СКАУТСКИ КЛУБ “ШУМЕН“.

Сподели публикацията