Северина Маркова - Explorers Club Bulgaria
Slide
Slide
На 19 март, от 18 часа, в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ официално ще бъде представен Explorers Club Bulgaria – първата неправителствена научна организация в страната ни, която е посветена изцяло на глобалния напредък в научните изследвания за развитието, опазването и съхранението на Земята в световен мащаб. За клуба разговаряме със Северина Маркова – зам.-председател на Explorers Club Bulgaria със сърце на пътешественик и изследовател.

– Здравейте, г-жо Маркова! На 19 март – вторник, ще се проведе официалното представяне на Explorers Club Bulgaria? Моля да ни разкажете за клуба, неговата мисия и членове?
– Здравейте и благодаря за въпроса! Наистина се радвам да говоря за Explorers Club Bulgaria, който е много повече от клуб за пътешественици.
Explorers Club Bulgaria е първата по рода си научна организация в България, вдъхновена от уважаваната работа на най-стария в света Клуб на изследователите. Създадохме организацията в началото на годината под егидата на Геолого-географския факултет на Софийския университет заедно с едни от водещите имена и изследователи в сферата на науките за земята и хората, на историята и културата. Разбира се, всички ние споделяме страстта към пътешествията и откривателството. Нашата мисия е да вдъхновяваме хората да изследват света около себе си, да учат от различните култури и да разширяват своите хоризонти. Председател на клуба е проф. Климент Найденов – декан на ГГФ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Освен приключенските ни мисии, една от основните ни цели е да подпомагаме и развиваме научно-изследователската работа в областта на географията и опазването на природата и културно-историческото наследство. Стремим се към изграждане на международен научен обмен, като предоставяме платформа за споделяне на знания и опит между учени от различни страни. Нашите членове включват не само запалени пътешественици, но и уважавани учени и изследователи, които работят за разширяването на човешките познания за Земята и нейните многообразни култури. Съвместните ни проекти и експедиции са насочени към проучване на недостатъчно изучени региони, документиране на техните географски и културни особености, както и насърчаване на опазването на природните ресурси и наследство. Научно-изследователската работа е критична част от нашата идентичност, като се стремим да допринесем за глобалното научно общество чрез значими открития и иновации.

Южнокорейци, тръгнали на околосветско пътешествие с кемпер, пристигнаха в България

– Каква е програмата ви за стартовата година?
– За нашата стартова година планираме серия от международни експедиции и мисии, включително програми за културен обмен, природозащитни проекти и образователни инициативи. Целта ни е не само да предоставим на членовете си възможност за незабравими приключения, но и да допринесем за по-доброто разбиране и опазване на природните и културните богатства на нашата планета.

Изключително важна част от нашите международни мисии ще бъде създаването на съвместни социални инициативи с българската общност по целия свят. Не случайно нашата първа мисия беше по повод националния ни празник 3-ти март, посветена на срещи с най-голямата българска диаспора – бесарабските българи в Украйна. Там ние се срещнахме със сънародниците ни в Одеса, в Измаил и в село Заря, които по невероятен начин са съхранили българския бит и традиции. Всички срещи и емоции от тази наша първа мисия сме отразили подробно в страницата ни.

В края на месец март се отправяме на невероятно изследователско пътешествие по поречието на река Амазонка, за да открием културата на индианските племена.
Продължаваме с Боливия през април, където ще се фокусираме върху влиянието на климатичните промени върху най-голямото солно езеро в света Салар де Уюни, заедно с екипа на проф. Климент Найденов- декан на ГГФ на Софийския университет.
А за 24 май следва уникална културно-историческа експедиция в Алжир – пустинята Сахара, национален парк Тасили Наджер, съвместно с големия археолог проф. Николай Овчаров.
До края на годината сме предвидили и пътешествия в Канада, САЩ, Венецуела, Виетнам и Южна Африка, като всички подробности за пълната ни годишна програма може да проследите в нашия уебсайт.

Круизната компания Northern Xplorer привлече в екипа си Ивайло Лефтеров

– Вие сте човек със сърце на пътешественик. Кога и как започна Вашето професионално пътешествие в туризма?
– Моето професионално пътешествие започна преди повече от десетилетие, когато за първи път стъпих в неизследваната територия на Иран. Оттогава моето любопитство и жажда за познание ме отведоха на места, за които мнозина само мечтаят като например Ирак, Сирия, Пакистан и много други. Пътуването за мен не е само хоби, но начин на живот и професия, която ми позволява да споделям с другите красотата, историята и културата на света.

– Колко държави сте посетила досега?
– Досега имах шанса да посетя 190 държави и всяко едно пътуване е уникално преживяване, което ми дава нови познания, емоции и спомени.

– Всяка една дестинация е уникална сама по себе си. Какви преживявания Вие търсите по време на своите екскурзии в чужбина?
– Търся автентични преживявания, които ми позволяват да се потопя в местната култура и традиции. Обичам да се срещам с хората, да уча от тяхната мъдрост и да разглеждам живота от тяхна перспектива. Стремя се да участвам в дейности, които са значими за местните общности, като по този начин не само обогатявам собствените си знания, но и допринасям към развитието и позитивната промяна на местата, които посещавам. Природата и нейното опазване също заемат централно място в моите пътувания, тъй като вярвам, че е важно да оставим света по-добър, отколкото сме го намерили.

Сподели публикацията