София. Време е административните неуредици и разногласията между институции и инвеститори да отстъпят пред обществения интерес, екологично съобразния достъп до Витоша и възможностите за отдих и спорт. Това заяви президентът Румен Радев по време на работна среща на „Дондуков“ 2, посветена на перспективите пред развитието на масовия спорт, летния и зимния туризъм в природен парк „Витоша“. В срещата участие взеха министърът на младежта и спорта Весела Лечева, министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова, министърът на туризма Илин Димитров, министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, главният архитект на Столична община Здравко Здравков и представители на спортната общност и инвеститорите в природен парк „Витоша“.

Президентът открои предимствата на София да разполага с богатството на Витоша само на 10 км. от центъра на града, като изрази съжаление за неизползвания потенциал на тези природни дадености за хората. „Витоша се превръща в музей на затворени и ръждясали лифтове и съоръжения“, посочи държавният глава, като припомни, че проблемът, свързан с развитието на Витоша, стои нерешен от десетилетия и се превръща в символ на безхаберие и безсилие на българската държава. По думите на президента, заради невъзможността да бъдат преодолени противоречията обществото не може да се възползва от големите възможности, които дава планината. Държавният глава даде пример със съседни държави, в които тече процес на бурно развитие на туризма и всяка година се строят нови лифтови съоръжения и писти, докато у нас, въпреки наличието на по-добри природни дадености, е налице застой. Участниците в срещата припомниха, че през 80-те години на миналия век Витоша е сред най-развитите европейски курорти, но в продължение на близо 40 години е липсвала политическа воля за запазване на тази тенденция.

Обща бе позицията, че е необходим цялостен подход и обща визия за развитие, като държавните институции и инвеститорите следва да работят съвместно за отстраняване на административните и юридически пречки. За ремонтирането на неработещите от години Драгалевски и Княжески лифт не са необходими законодателни промени, като настоящият план за Природен парк „Витоша“ също не се явява пречка за такава инвестиция, стана ясно по време на срещата. Министрите на околната среда и на земеделието разясниха, че изменения в нормативната база и плана за управление на природен парк „Витоша“ са нужни, така че да бъдат възможни необходимите по-мащабни и дългосрочни инвестиции в модернизация. Бе подчертано, че инвестиционните намерения следва да бъдат съобразени изцяло със запазването на екологичното равновесие в планината.

Държавният глава призова за организирането на експертна среща между инвеститорите, ресорните министерства и специалисти в тази сфера, за да бъдат положени основите на нов план за управление на Природен парк „Витоша“ с цялостна концепция за опазването на околната среда при изграждането на лифтове, съоръжения, писти, водни депа, машини за сняг и пътеки. Президентът изрази и очакването си служебното правителство да внесе в парламента необходимите законодателни промени. Той подчерта значителния обществен интерес максимално бързо да бъдат изградени нови съоръжения на Витоша и тя да бъде превърната в дестинация за целогодишен туризъм.

Общинското предприятие по туризъм и МТ могат да работят много добре, заяви д-р Илин Димитров, като уточни, че вече са проведени няколко срещи и ще бъдат използвани всички възможности, за да се подобри презентирането на Витоша като отлична възможност за почивка през уикенда.

В туризма трябва да има две неща, за да има развитие: първо, трябва да имаме инфраструктура, за да може да се достигне до мястото. След това следва супер структурата – всичко това, което коментирахме, т. нар. специализирана инфраструктура за туризъм. Когато имаме готовност да покажем нещо, ние ще се включим изцяло, ще задвижим всичките си рекламни канали, допълни служебният министър на туризма. В заключение министър Димитров отбеляза, че е добре да има потенциал, но когато той не се развива, се превръща в пропусната възможност.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA