Slide
Slide
Slide
Slide

Букурещ. Румъния ще ускори подготовката на фериботната линия между Русе и Гюргево. Такъв ангажимент е поела северната ни съседка при днешното посещение на министър-председателя акад. Николай Денков в Букурещ. Възстановяването на транспортната връзка по река Дунав ще позволи интензивният трафик между двете държави да бъде облекчен.

Българският премиер и румънският му колега Йон-Марчел Чолаку са постигнали съгласие фериботът да заработи в най-скоро време, но не са уточнили конкретни срокове. България вече е изпълнила всички подготвителни дейности за реализацията на проекта. При северните ни съседи предстоят още някои довършителни работи.

Изграждането на втори мост между Русе и Гюргево е друг важен приоритет на двете държави. „За първи път от доста време Румъния има ясна и категорична позиция, че иска в кратки срокове да се работи по моста“, посочи акад. Денков.

Има различни възможности за финансиране на този проект. България и Румъния ще подготвят общ проект, с който ще кандидатстват по съвместната програма на ЕС и НАТО за военна мобилност. „Мостът е част и от логистичното направление за отбрана на източния фланг на НАТО. Затова имаме всички основания заедно да ускорим процеса на планиране, проектиране и подготовка на този мост във възможно най-кратки срокове“, обясни българският премиер. Ще се търсят и други източници на средства – през проекти, финансирани от Европейската комисия, чрез публично-частно партньорство, както и от Европейската банка за възстановяване и развитие, която проявява интерес.

Сподели публикацията