Slide
Slide
Slide
Slide

Павел Баня. Хиляди туристи от България и чужбина посетиха инициативите по повод 19-ото издание на Празника на розата и минералната вода в Павел баня, което завършва днес.

Богатата програма включваше и изложбата „Павел баня – национален балнеолечебен център”, която събра местни жители и гости в центъра на града. Всички с радост разгледаха фотосите, събирани през годините.

„Идеята на тази изложба е в рамките на празника на розата да насочим вниманието на туристите и към балнеолечението в Павел баня, макар те целогодишно да ни посещават именно заради лековитата ни минерална вода. тя е уникална със своя състав и въздействие, което има върху опорно-двигателния апарат и не само. В изложбата проследяваме в хонологичен ред създаването и изграждането на Павел баня именно като лечебен балнеолечебен център, но и формираща се като курортен такъв”, казва кметът Иса Бесоолу.

Сийка Кацарова: Здравният туризъм е бъдещето на Европа

Изложбата, организирана от община Павел баня, показва каптирането на минералните извори, строежа на санаториума, изграждането на инфраструктурата. В нея са поместени фотоси от 1925 г., от 1930 г., както и такива в по-ново време – на известните личности от областта на спорта, които се лекуват и възстановяват в град Павел баня. Изложбата показва развитието на балнеологията и рехабилитацията с иновативни методи и добре подготвени специалисти.

„Всъщност не бива да забравяме, че качествата на минералната вода, находчивостта и предприемчивостта на павелбанци, редом с добрия диалог, който имаме помежду си, превръщат Павел баня в национален балнеологичен център”, подчерта кметът Бесоолу.

Празникът на розата и минералната вода в Павел баня завършва днес. На 10.06.2023 г. в 16:00 часа е детското шоу „С аромат на рози”, а от 18:00 часа – кулинарното изложение на традиционни ястия, занаяти и обичаи „Селски дворове”, в което участват представители от всички села в общината. В 20:00 часа ще започне карнавалното шествие, водено от Царя и Царицата, а от 21:00 часа ИВАНА ще събере на площада малки и големи от близо и далеч на голям концерт. С празничната заря след това ще завърши тазгодишният Празник на розата и минералната вода в Павел баня.

Сподели публикацията