Slide
Slide
Дългоопашати макаци са се специализирали в кражбите на вещи в храмовия комплекс
Бали, Индонезия. Хиляди храмове са разпръснати из целия остров Бали. Един от тях привлича вниманието ни не само със своето местоположение, но и с древния ритуален танц – кечак, който мъжете изпълняват в наши дни. Това те правят в амфитеатъра на храма Улувату, който е популярен и като Pura Luhur Uluwatu. Тук представленията традиционно привличат над 1000 туристи, които непосредствено преди началото на танца могат да се насладят на красив залез.
Построен е през XI век в чест на богинята на морето Деви Лаут. Самият храм има привилегировано местоположение между небето и морето, намира се на ръб на скала, на 70 метра над Индийския океан и от него се разкрива невероятна панорама.

Първоначално кечак е бил транс ритуален, огнен танц, придружен от мъжки хор. Няма музикален съпровод, чуват се само припевите на мъжете “ке-чак“, които са седнали в кръг.

В днешно време представлението е видоизменено и прилича по-скоро на спектакъл, който се изпълнява в рамките на 1 час по сюжет от приказката за Рамаяна за митичния герой Рама и отвлечената принцеса Сита.
Кечак е създаден около 1930 г. и сега е международно признат като един от най-добрите балийски танци. Храмът е част от програмата на българския туроператор Абакс.
Храмът Улувату обаче е известен не само с древния ритуален танц. Това място е популярно и като Храм на маймуните. Тук дългоопашатите макаци са се специализирали в кражбите на предмети от туристите.
Първото нещо, което трябва да направите при посещението си на храмовия комплекс е да поставите саронг.
Маршрутът е по ръба на скалата. Наподобява на Китайската стена – не случайно това място е известно и като Балийската стена.
По време на разходката си внимавайте, тъй като многобройните маймуни са много ловки и обичат бързо и изненадващо да вземат вещи от туристите, най-вече очила и телефони.
Дългоопашатите макаци в античния храм са известни с ограбването на предмети от неподозиращи туристи, които след това може да върнат срещу откуп – храна

В чест на маймуните тук има вдигнат и паметник.

Сподели публикацията