Slide
Slide
Slide
Slide

София. Министър-председателят Гълъб Донев се срещна с генералния секретар на Световната организация по туризъм  (СОТ) Зураб Пололикашвили. Г-н Пололикашвили  е в България по повод 68-ата Среща на Регионалната комисия „Европа“ на СОТ, която се провежда в София от днес до 2 юни. Страната ни за втори път е домакин на престижното събитие, което допринася за популяризирането на имиджа на България като туристическа дестинация.

В срещата премиерът Гълъб Донев и генералният секретар на СОТ Зураб Пололикашвили обсъдиха приоритетите на България за развитие на туризма. Министър-председателят Донев подчерта, че една от важните цели на правителството е възстановяването и връщането на туризма на пътя на растежа и конкурентоспособността. В тази връзка двамата събеседници отбелязаха, че по данни на СОТ България е сред най-добре възстановяващите се дестинации през първото тримесечие на 2023 г. спрямо предпандемичната 2019 г. по отношение на брой туристически посещения – с ръст от 27%. Генералният секретар на СОТ Зураб Пололикашвили акцентира върху потенциала на България за развитие на туризма както в традиционни, така и в нови области.

Премиерът Гълъб Донев заяви още, че България споделя визията на СОТ за туризма като двигател на икономически растеж, приобщаващо развитие и екологична устойчивост и утвърждаването на конкурентни туристически политики. Министър-председателят потвърди, че страната ни е убеден защитник на ролята на туризма като инструмент за укрепване на мира и развитието в контекста на безпрецедентните глобални предизвикателства. 

Сподели публикацията