Пловдив. От днес започва дългоочакваната реставрация на Къща Павлити, известна още като Синята къща в Стария град в Пловдив. Символичното начало на консервационно-реставрационните дейности бе дадено от доц.д-р Елена Кантарева – Дечева и.д директор на ОИ „Старинен Пловдив“, кмета Здравко Димитров, зам.- кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, представителите на фирмата – изпълнител „Рестстрой“ ЕООД, художник-реставратора Елена Кривошиева в присъствието на медии.
За 294 календарни дни и срещу сумата от 149 966,03 лева без ДДС ще бъдат реставрирани фасадите. Предстои да се възстановят мазилките и да се изпишат трите фасади по оригинал. Къщата е ремонтирана преди време, тогава покривът е бил възстановен и при него няма проблем. Актуалната реставрация засяга само фасадите, които в момента са обрушени.
„През 2021 г. по проект, финансиран от МК за къщата, бе проведена обществена поръчка и бе избран изпълнител, който в последствие се отказа. На следващата обществена поръчка не се яви никой, поради резкия скок на строителните материали. Затова писахме официално писмо до Министерството на културата, договорът да бъде анексиран, за да не загубим средствата. От МК обаче пропуснаха законовите срокове и се наложи да върнем парите“, разказа доц. д-р Елена Кантарева-Дечева. Тя допълни още, че консервационно-реставрационните дейности ще се извършат със средства, осигурени от община Пловдив и собствени приходи на института. Те ще бъдат изпълнени в съответствие с проект, съгласуван от Министерство на културата по реда на Закона за културното наследство и трябва да приключат не по-късно от 15 декември 2023 г. Автор на проекта по част КРР е реставраторът Никола Стоянов. Договорът за изпълнение е сключен с фирма „Рестстрой“ ЕООД въз основа на резултатите от приключилата обявена обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки. Художник-реставраторът Елена Кривошиева е правила последното възстановяване на художествените украси по къща Павлити и преди повече от 40 години, участници са били и част от екипа на „Рестстрой“ ЕООД.
Кметът Здравко Димитров специално поздрави екипа на „Старинен Пловдив“ за това, че реинвестират спечелените от института средства в реставрация и ремонт на къщите.
„Получихме много обещания за други обекти в резервата от страна на държавата, но нищо не се случи. Това обаче не трябва да ни бъде оправдание, трябва да търсим начини. Калдъръмите на някои места са в критично състояние, разпоредил съм на кмета на Централен. Няма хидранти и ако стане нещо, няма как пожарната да реагира и да влезе тук. Резерватът трябва да си върне блясъка. В момента активно се работи по Небет тепе и Източната порта. Длъжници сме на Стария град „, каза кметът Здравко Димитров.
„Изготвена е карта и са отбелязани компрометираните участъци от калдъръмите и след влизането в сила на новия временен бюджет, ще започнат и ремонтните дейности на първите най-тежки участъци. Остават 2 дни до крайният срок за подаването на оферти за проект за новата сграда на Етнографския музей на ул. „Съборна“ 20, къщата с ангелите. Там ще се позиционира новата експозиция на музея. Има готов проект за Данчовата къща, който е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Предвиждаме там да има кафене. След като получихме разрешение от кмета Здравко Димитров, кафенето в Базиликата да бъде прехвърлено за управление на „Старинен Пловдив“, които ще го пуснат в експлоатация, като ще изготвят проект в стилистиката на мозайките. Предстои смяна и на сцената на Античен театър“ , допълни заместник – кметът Пламен Панов.
Той сподели и личната си емоция, свързана с къща Павлити, когато там се намираше Фондация „Пловдив 2019″ по времето на кандидатстването и спечелването на титлата. Стана ясно още, че предстои обсъждане за функциите на Синята къща, тъй като има различни идеи – да се ползва от администрацията на „Старинен Пловдив“, да се обособи като образователен център за опазване на културното наследство и други. Вероятно за целта ще има обсъждане, за да се чуе и мнението на гражданите.
Къща „Павлити“ е възрожденска сграда, разположена на пл. „Св. Неделя“ в подножието между Джабаз тепе и Небет тепе. Построена е в средата на XIX век и е била собственост на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). С пищната си декорация, характерното еркерно наддаване и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град. Сградата е обявена за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата през 1949 г. и притежава статут на недвижима културна ценност от „национално значение“. Къщата е отчуждена през 1966 г. и е предадена на управление „Старинен Пловдив“. В следващите 3 години е извършена мащабна реставрация на сградата при спазване на оригиналните строително-конструктивни методи, от Националния институт за паметниците на културата. Декорацията по фасадите и полихромната интериорна декорация са възстановени по оригиналната схема. Запазени са, консервирани и експонирани по местата им много оригинални фрагменти. След реставрацията през годините е използвана за представителна приемна на Комитета за изкуство и култура. Била е седалище на Национален дарителски фонд „13 века България“, Студентски дом и Общинска фондация „Пловдив 2019″. През 1982 г. къщата е сериозно засегната от пожар на втория етаж. През 1983-1985 г. след решение за аварийни и спасителни консервационно-реставрационни работи по стенописите от специалисти от НИПК са спасени стенописите от стаята с медалионите. Те са пренесени на нова основа, монтирани по местата им и експонирани. Възстановена е полихромната декорация в интериора и по фасадите с някои промени.
Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA