Slide
Slide

Пампорово. Курортът “Пампорово” е посрещнал 92 979 туристи през 2022 г., съобщи на пресконференция кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев.

Гостите са реализирали 286 090 нощувки. Увеличението е с над 20% спрямо предходната година, когато системата на ЕСТИ (Единната система за туристическа информация) отчете 223 408 нощувки. През 2021 г. в Пампорово са отседнали 77 287 гости. Новите данни показват, че Пампорово не само се възстановява успешно след 2-годишната световна пандемия, но и все повече туристи преоткриват възможностите на региона за ски ваканция заради перфектните писти. Зимната почивка се комбинира успешно със СПА възможностите на хотелите, традиционните кулинарни предложения от Родопската кухня и др. Дестинацията е все по-желана и за събитиен туризъм.

Местата за настаняване в град Чепеларе и съседните села, които посрещат туристи в къщите си за гости и отчитат туристически данък, са реализирали общо 44 953 нощувки за миналата година. По време на големите празници Великден, Коледа, Нова година и други заетостта в къщите за гости достига 100%.


Г-н Боран Хаджиев – кмет на община Чепеларе благодари на всички представители на туристическата индустрия в региона, които ежедневно работят за утвърждаване на имиджа на региона като целогодишна и гостоприемна дестинация за туристите от България и чужбина.
Общината започва нова инициатива, с която ще награждава хотелиерите, които годишно са посрещнали най-много туристи и са реализирали най-много нощувки. Най-посещаваните обекти ще получат специални плакети.
Кметът добави за новостите около летище „Пловдив“, които работят в правилната посока и непрекъснато откриват нови линии, които респективно се отразяват на туризма в областта. Всяка сряда и неделя има нови полети Пловдив – Истанбул, от май стартира и линията Анталия – Пловдив.

„През септември месец тази година ни предстои да отбележим 90 – годишнината на к.к. Пампорово. Чудесно е, че се съчетава и с юбилейният конгрес на Бългаския съюз по балнеология и СПА ТУРИЗЪМ, на който Чепеларе ще бъде домакин на 11 и 12- ти септември тази година.“ – сподели още кметът.

„Нито един курорт не беше подготвен за предизвикателствата при липсата на сняг. С огромни усилия от страна на целия екип, ние успяхме да поставиме Пампорово на европейската карта, т.е. много хора започнаха да говорят за Пампорово през ситуацията – такава, каквато е този сезон. Аз съм сугурна, че Пампорово и региона успя да се появи като един от малкото курорти, в които могат да се карат ски. Това във времето ще бъде огромно предимство за всички нас и Пампорово като цяло. Това е сложен сезон от гледна точка и на туроператори и пазари, динамиката продължава да бъде такава. Всеки ден ние се борим с нови обстоятелства, свързани с чартърни програми, преместване на резервации, защото тогава когато липсата на сняг е осезаема като цяло, хората по-трудно се доверяват. Полагаме огромни услия да убеждаваме хората, че тук могат да се карат ски. Ние сме максимално открити и коректни спрямо своите клиенти. Туристите по всяко време могат да влязат в сайта на www.pamporovo.me,да видят дългосрочната прогноза за курорта, те могат да се информират за реалната ситуация през онлайн камерите. Те могат да видят и нашите услуги във перспектива и да се запознаят с лифт картата, която сме дигитализирали и може да бъде закупена онлайн.“ – съобщи търговският директор на Пампорово АД – Таня Маринова.

Сподели публикацията