От 4 юли отпадат сертификатите за преболедуване и отрицателен тест за COVID-19
От 4 юли отпадат сертификатите за преболедуване и отрицателен тест за COVID-19
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Сертификатите за преболедуване и отрицателен тест за COVID-19 отпадат. Тези документи няма да са в сила от 4 юли 2023 г. по заповед на министъра на здравеопазването.

Възможно остава само издаването на сертификати за ваксинация. Те са единствените документи, които ще бъдат генерирани на сайта на Националната здравноинформационна система – his.bg.

При необходимост от предоставяне на документ за лабораторно изследване или преболедуване на COVID-19, лечебните заведения ще могат да издават медицински документ с такава информация, който да се използва за конкретното искане.

Мотивите за промяната са публикувани на сайта в раздел „Заповеди, правилници и инструкции” към Заповед № РД-01-368/03.07.2023.

Междувременно на сайта на Министерството на здравеопазването, както и на Портала за обществена консултация, е публикуван Проект на Закон за изменение на Закона за здравето. С промените се предлага отпадане на изискването за налагане на задължителна изолация на лица болни от и заразоносители на COVID-19, както и на задължителната карантина на близки контактни лица.

Сподели публикацията