Илия Христов, „Абакс“: Джерба е предпочитан вариант за морска ваканция, островът предлага за всеки по нещо
Илия Христов, „Абакс“: Джерба е предпочитан вариант за морска ваканция, островът предлага за всеки по нещо
Slide
Slide
Slide
Slide

Илия Христов е екскурзовод в „Абакс“ от 2018 г. В професията е малко повече от 20 години. Води туристи в почти цяла Европа, любимата Африка – Тунис, Египет, Занзибар, Кения, Кабо Верде, както и един от хитовете на миналия сезон – магнетичната Куба. Има, обаче, една дестинация, която му е на сърцето като място, на което се чувстваш добре – това е Тунис. С него разговаряме за Тунис и остров Джерба, който очарова туристите с топлите си пясъци и кристално чистите си води.

– Здравей, Илия! Защо дестинация Тунис ти е любима?
– Обичам хората там! Имат невероятна история и култура, бит, традиции, съвремие и развлечения. Но има едно място в Тунис, на което се чувствам най-добре, това е остров Джерба. Всичко е някак си малко по-различно – климат, хора, атмосфера, дори дрехи и храна, обичаи, един странен и приятен аромат. Това е място, което изненадва.

– Познат ли е о. Джерба сред българските туристи?
– Все още не познат. Посещавали сме го много пъти с обиколни програми, но реално чартърите са от 2-3 години. Повечето туристи предпочитат първо да посетят континенталната част на Тунис – курортите Хамамет и Сус и след като останат доволни, да се върнат отново – на Джерба. Разбира се, има и туристи, които разбират от близки и познати, колко е хубав и идват директно, отново и отново. Имаме страшно много репитъри, които идват по 4-5 пъти за сезон…

– Кои са силните страни на програмите на “Абакс” до о. Джерба, който е най-големият остров в Северна Африка?
– Смея да твърдя, че Абакс няма конкуренция за дестинация Тунис, още повече пък остров Джерба. Разполагаме с екип от гидове на световно ниво – познания, опит, сътрудничество с местната посрещаща фирма, обслужване на български език, внимателно проверени и подбрани хотели, постоянна грижа за клиента, прекрасен и много уреден и организиран туристически продукт.

– Кои са забележителностите, които непременно трябва да видим докато сме на о. Джерба?
– Това е много добър и труден за отговаряне накратко въпрос. По принцип, на острова има всичко за всеки, но някои неща са емблематични и поне за мен, задължителни. В “Абакс” се опитваме да покажем на нашите туристи дестинациите така, както ние ги виждаме. За целта на остров Джерба организираме допълнителни екскурзии:

– Обзорна, панорамна обиколка но острова – невероятният етнографски музей в Галела, римският мост, синагогата Ел Гриба, кварталът с графитите, старата част и пазара на главния град Хумт Сук, вкусен обяд, парк и развъдник с над 800 нилски крокодила…

– От остров Джерба е много близо и удобно за екскурзия до един различен свят – Сахара, едва 280 км. Но това не е екскурзия. Това е приключение. Предлагаме варианти със или без нощувка в пустинята. Туристите научават и виждат неща, които не могат да бъдат видени никъде другаде по света… Равнинни и планински оазиси, в които са снимани филми като Междузвездни войни, Огънят на пустинята, Индиана Джоунс и много други. Дюни, пясъци като брашно, пустинни рози, камили, най-вкусните фурми, солени езера, Атласките планини, екзотични изгреви, залези и още нещо – много бонуси, когато времето позволява.

– Целодневна морска разходка с пиратски кораб, която е най-веселата екскурзия. Цял ден в морето с музика, танци, прекрасен плаж, вкусен рибен обяд, просто забавление без край.

– Язденето на камили или арабски коне на брега на морето, карането на АТВ или бъгита е само допълнение към всичко, което Джерба предлага.

С две думи – морска рекреация и много интересни екскурзии и… забавление без край.

За още актуални новини, интересни интервюта и предложения за пътешествия в България и по света – присъединете сe във вайбър канала на Bgtourism.bg ТУК!

Сподели публикацията