Slide
Slide
Slide
Slide

Стара Загора/Велико Търново. Държавна опера-Стара Загора ще представи на 15 юли (събота) от 21.00 ч. на сцената в Двореца на историческата крепост Царевец своята постановка на операта „Тоска” от Джакомо Пучини. Спектакълът е изборът на трупата за тазгодишното и участие в Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“ – Велико Търново 2023.

„Тоска” е една от най-обичаните и популярни опери на италианския композитор Джакомо Пучини. Вдъхновен от изпълнението на Сара Бернар в спектакъла на мелодрамата „Флория Тоска” на френския драматург Викториен Сарду, Пучини веднага решава да напише опера по този сюжет. Операта „Тоска“ е готова през 1899 г. по либрето на Джузепе Джакоза и Луиджи Илика. Премиерата ѝ е на 14 януари 1900г. в „Teatro Costanzi“ в Рим и е посрещната изключително добре от публиката и критиката. Авторът е извикан на сцената 22 пъти под бурни аплодисменти. Още същата година операта е поставена в Лондон и Париж. От тогава до днес „Тоска“ шества по всички световни сцени със същия успех.

Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов, а диригент маестро Владимир Бошнаков. В главните роли публиката ще види сопраното Русалина Мочукова, италианският тенор Емануеле Д’Агуанно, румънският баритон Йонуц Паску, Александър Марулев, Иван Кабамитов, Ивайло Йовчев и др.

Програмата на „Сцена на вековете“ 2023 ще продължи на 21 юли с премиерата на открито на най-новото заглавие от репертоара на великотърновския Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“- операта „Дон Жуан“ от Волфганг Амадеус Моцарт.

На сцената в крепостта Царевец на 29 юли ще бъде представено и българско класическо заглавие – историческата опера на Парашкев Хаджиев „Лето 893“.Спектакълът на Русенската опера е посветен на 1130 години от Преславския църковно-народен събор и историческата кулминация на покръстването на българския народ.

Опера в танц по музика на Верди, Пучини и Белини ще е спектакълът „Опера diva“ на Пловдивската опера, който ще може да се види на крепостта Царевец на 12 август. С комичната опера „Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети във фестивалната програма на 24 август ще се включи Варненската опера. Музикалният сезон на Царевец ще завърши на 2 септември с грандиозна гала вечер на оперетата и мюзикъла на Национален музикален театър „Стефан Македонски“.

Още две заглавия има във фестивалната програма за детска и младежка аудитория „Сцена на вековете – Поглед към бъдещето“. Те ще се играят в Летния театър –  на  19 юли спектакълът „Тайната градина“ на Виргиния балет и Вълшебната корона“  по музика на Стефан Димитров в изпълнение на  Бон-бон Мюзик на 12 септември.

В съпътстващата програма на фестивала е мултимедийният концерт „Властелинът на пръстените“ на Симфониета Враца (22 юли),  хитовият концерт „ABBA Symphony“ на Плевенската филхармония (1 август) и рок операта „Есмералда – Парижката Света Богородица“ в изпълнение на Държавна опера Стара Загора (26 август). И трите заглавия ще се играят на в Летния театър на Старата столица.

Летен оперен сезон  „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионален исторически музей-Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023. Изданието през 2023 година е под патронажа на Министерство на културата.

Билети за всички заглавия от фестивалната програма се предлагат в мрежата на Eventim.bg и в Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.

Сподели публикацията