Slide
Slide
Slide
Slide

Царево. На морски плаж Корал в с. Лозенец, община Царево и кметство Лозенец организираха и проведоха почистване на плажната ивица от изхвърлено на брега животно – бик.

Акцията беше проведена съвместно с Областна управа, РИОСВ гр. Бургас и Българска агенция по безопасност на храните. Наложи се използването на техника, заради размерите на животното.

На мястото бяха областният управител проф. д-р Мария Нейкова, кметът на община Царево инж. Георги Лапчев, зам.-кметът Марин Киров и кметът на с. Лозенец Женя Гандиева.

Екологът на общината проследи действията на работниците и механизацията да не увреждат природата. Районът е дезинфекциран и обеззаразен.

Този случай показва няколко проблема относно статута на плаж за природосъобразен туризъм Корал и защитените зони по суша и вода. Забраните, които действат възпрепятстват подобни акции, но поставят и по-сериозни въпроси – за възможността за реакция по суша или вода при инцидент с посетители на плажа, защото същият на практика е без транспортен достъп от пътя. Междинните пътища от улицата към плажа са разположени върху дюни или са обрасли в дървета и растителност и са непроходими. Почистването им обаче и осигуряването на път до пясъчната ивица би било в нарушение на закона.

Община Царево многократно апелираше, че прибързаното обявяване на Корал за защитена местност и по суша и в морето, ще доведе до подобни проблеми.

Сподели публикацията