Slide
Slide
От първия си полет от София през 2005 г. насам авиокомпанията е превозила над 26 милиона пътници. Wizz Air ще продължава да оперира полетите си от Терминал 1 на Летище София

София. Wizz Air, най-бързо развиващата се и най-екологично устойчивата авиокомпания в Европа в световен мащаб, обяви, че отново завършва 2023 г. с ръст в резултатите си за България – над 18 000 извършени полета от и до България, което е с 14% повече спрямо 2022 г.

Данните бяха изнесени от Саша Вислаус, мениджър „Корпоративни комуникации“ на бизнес закуска в София днес.
Авиокомпанията регистрира и 20% годишно увеличение на капацитета и 28% пазарен дял в пиковия летен сезон, което допълнително затвърждава позицията на Wizz Air като най-голямата авиокомпания в България.
Саша Вислаус сподели, че очаква да има повече туристи, които искат да опознаят България след като страната ни вече е част от „въздушния Шенген“.
От 31 март пътуването със самолет от България до страни от шенгенското пространство и обратно ще става без пътниците да преминават през паспортен контрол.
През 2024 година авиокомпанията ще подобри мобилното си приложение и ще улесни възможностите за онлайн резервации.
„Данните показват, че над 70 на сто от резервациите вече се правят през телефона“, казва Саша Вислаус. Авиокомпанията е изпълнила 99,69% от редовните си полети през лятото на 2023 г. в България, което е подобрен резултат в сравнение с 2022 г. (98,71%). Това е само един от многото рекорди и важни моменти за Wizz Air, които белязаха 2023 г.:
  • авиокомпанията е превозила общо 60,3 милиона пътници, което е 32% увеличение на пътникопотока в сравнение с 2022 г.
  • през септември WIZZ отпразнува своя 18-и рожден ден в България и достигна 25 милиона превозени пътници от и до България.
  • Wizz Air се класира в топ 3 на авиокомпаниите в Европа по дял на полетите, изпълнени точно по разписание, и в топ 3 по процент на изпълнение.
  • Нейните средни въглеродни емисии за 2023 г. възлизат на 51,5 грама на пътник/км, с 6,8% по-малко спрямо 2022 г. Това представлява най-ниският среден годишен резултат за въглероден интензитет, регистриран някога от Wizz Air за една календарна година.
Първият полет на Wizz Air от България излита през 2005 г. – от София до Будапеща. Оттогава авиокомпанията се превърна в жизненоважна част от българската авиационна индустрия, свързвайки българските пътници с вълнуващи дестинации в цяла Европа и извън нея. Със своята обширна мрежа от маршрути и силна ангажираност да предоставя достъпни пътувания за всички, Wizz Air превръща българските летища в портали към нови светове. В момента в България авиокомпанията предлага общо 47 маршрута до 18 държави, оперира със 7 от най-модерните самолети Airbus (базирани както в София, така и във Варна) и с над 360 членове на екипажа, чиято отдаденост и професионализъм играят ключова роля за растежа на компанията в страната.
„Горди и щастливи сме, че приключихме 2023 г. в България със значителен ръст в извършените полети, капацитета и процента на изпълнение, като същевременно успяхме да запазим водещия си пазарен дял в страната – каза Саша Вислаус. – Очакваме с нетърпение следващата глава от приключенията ни в България, която винаги е била сред най-важните пазари в нашата обширна мрежа. През 2024 г. Wizz Air продължава да е отдадена на мисията да гарантира, че всеки и навсякъде по света ще може да пътува на възможно най-ниските цени, като същевременно поддържа високи критерии за безопасност и надеждност.“
Wizz Air ще продължава да оперира полетите си от Терминал 1 на Летище София

Във връзка с публикуваната днес новина в няколко български медии, че Wizz Air ще мести полетите си от Терминал 1 на Терминал 2 на Летище София, авиокомпанията би искала ясно да заяви, че няма такова взето решение и съответно Wizz Air никога не е потвърждавала подобна информация.

В случай на каквито и да било новини пряко засягащи българските пътници, Wizz Air ще уведоми своевременно българската общественост чрез медиите и своите публични канали за комуникация, както винаги е правила.

Сподели публикацията