Бургас. „Туризмът се възстановява от последствията на ковид пандемията и Бургас го доказва с поредния успешен летен сезон, запълнена леглова база и събитиен календар без конкуренция“, сподели пред Bgtourism.bg Радовеста Стюърт, директор на общинското предприятие „Туризъм“.

От януари 2023 г. до август, включително, туристите в Бургас (българи и чужденци) са 145 835. За същия период през 2022 г. те са били 132,242. Данните показват ръст с 10.3% спрямо предходната година, което е доказателство, че морският град продължава трайно да привлича туристи.

Броят на реализираните нощувки за първите осем месеца от годината е 390 055 спрямо 365 785 през 2022 г. Най-много са осъществените през месец август – 93 245 през тази година спрямо 88 402 за същия месец 2022 г. Ръстът на броя реализирани нощувки в Бургас е 6.6%

И през Лято ‘2023 остров Света Анастасия продължава да е сред най-посещаваните и атрактивни туристически обекти в района на Бургас. През активния сезон всеки ден се извършваха по 3 редовни курса на ден с общинските катамарани „Анастасия“ и „Бургус“ плюс допълнителни пътувания заради големия интерес. Островът се утвърди и като фестивална дестинация с поредицата партита Solar Island, които доведоха в България едни от най-известните имена от световната клубна DJ сцена.

Discover Airlines с нови маршрути от германски градове до Варна и Бургас

Българските и чуждестранни туристи не пропуснаха и това лято да посетят културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“, за да научат тайните на рибарския занаят и бит. От този сезон в непосредствена близост до обекта бе изграден най-новият воден атракцион – Wake Park Burgas. Любителите на водни спортове могат да се насладят на адреналин и отлични условия за уейкбординг.

Друга задължителна „спирка“ от ваканционния маршрут е туристически комплекс „Акве калиде“. Мястото, събрало в себе си хилядолетна история, привлича с множество разнообразни възможности за релакс в новоизградения аква център, интерактивен музей и забавления на открито. Обектът се намира в близост до Бургас, в кв. Ветрен, Минерални бани.

Традиционно Фестивалът на пясъчните скулптури и тази година продължава да привлича хиляди почиващи в Бургас или посещаващи града по време на своето пътуване. Очаква се при хубаво време да е достъпен до края на месец септември – началото на октомври.

Без аналог беше и фестивалното лято в града – епицентър на грандиозни музикални събития. Това стана възможно с отварянето на Зоната на пристанището за обществен достъп като най – подходящото място за летен тип музикални фестивали.

През града премина музикалното торнадо на Solar Summer, Burgas Summer Live със звезди като Franz Ferdinand, Nothing But Thieves, Morcheeba, Sophie Ellis-Bextor. Най-новият формат Burgas Breeze Fest 2023 сбъдна мечтата на хиляди да видят на живо Black Eyed Peas в единствения им концерт в България именно в Бургас. Сред емблематичните събития за изминалия сезон бяха концертите на сръбската легенда CECA, гръцкият идол Никос Вертис, звездите на 90-те в рамките на Spice Music Festival, хип-хоп звездите на Егаси феста, както и най-изявените млади изпълнители и инфлуенсъри на Teen Boom Fest.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA