Зарица Динкова: България и Австрия ще си сътрудничат в областта на устойчивия туризъм
Зарица Динкова: България и Австрия ще си сътрудничат в областта на устойчивия туризъм
Slide
Slide
Slide
Slide

Готви се подписването на ново споразумение, което да отговаря на новите тенденции в сектора

София/Виена. България и Австрия ще си сътрудничат в областта на устойчивия туризъм. Това беше договорено по време на работната среща между министър Зарица Динкова с държавния секретар по туризъм във Федералното министерство на труда и икономиката на Австрия Сузане Краус-Винклер. Предстои и подписването на ново споразумение между двете държави.

България може да използва част от моделите в програмата на Австрия по отношение на сезонните работници. Съгласно нея Австрия е разделена  на 9 региона според вида туризъм, който развива. Квотата за тях е достатъчно голяма, за да покрие сезонните услуги и до нейното попълване се издават визи с преимущество. В България обаче ограничението е от 20%, за да не се изкривява пазара на труда, но по този начин нуждите на пазара се покриват трудно.

Министър Динкова откри първия по рода си форум, представящ България в Австрия като дестинация за целогодишен здравен туризъм

„Австрийският опит е важен за нас и ще се запознаем с тяхната програма. Проблемите в областта на кадрите, очевидно не са само български и австрийски, а и за повечето държави, които развиват туризъм. Важно е проблемите да се решават комплексно, както и да се търсят форми за сътрудничество и по тази линия.“, заяви министър Динкова.

В рамките на срещата традиционно се споделиха добрите отношения между България и Австрия. Министър Динкова подчерта, че е изключително полезно доброто сътрудничество и възстановеният добър диалог се надгражда. Държавният секретар Сузане Краус-Винклер отбеляза, че Австрия е на разположение за съдействие както по отношение на опит и консултации, така и за изготвяне на съвместни позиции по линия на ЕС.

Сподели публикацията