Пет арабски приказки, превърнати в реалност: Улицата на златото в Дубай (снимки)
Пет арабски приказки, превърнати в реалност: Улицата на златото в Дубай (снимки)
Slide
Slide
Slide
Slide

Най-големият златен пръстен в света се намира на “Дейра голд сук”

Кристиан ИВАНОВ
Дубай. Всички в България знаят, как по времето на социализма хората са чакали часове наред на опашки за банани в дните около Нова година. Колкото и невероятно да звучи, през XXI век в Дубай също има опашки. Само че за злато. И с тази разлика, че от благородния метал има за всеки, който е в състояние да плати.

Бизнесът ври и кипи всеки ден на “Улицата на златото”, както е известен дубайският базар “Дейра голд сук”. Попадайки там, усещането е, че си в пещерата на Али Баба, в която са събрани съкровища от цял свят. От двете страни на търовския пасаж блестят витрини, отрупани със златни накити, пръстени със скъпоценни камъни, гривни, колиета, обеци, часовници…

Витрините са винаги идеално лъснати.

Опънати като струни, енергични момчета и момичета, неуморно лъскат и без това кристално полираните прозорци на магазините. Канят минувачите вътре и са в пълна готовност да ги обслужат на няколко различни езика. А клиенти не липсват! Пред повечето от големите бижутерийни комплекси търпеливо чакат реда си десетки купувачи.
Голяма част от тях са богати и претенциозни, но на дубайската “Улица на златото” няма как да не открият това, което търсят.

В такива стаи клиентите са канени да направят своя избор.

Има, разбира се, и много туристи, дошли само за да попият от атмосферата на една от многобройните забележителности в арабското емирство.

Те също не си тръгват без “сувенир”, защото може свободно да си направят снимка със забележителност, записана в “Книгата на рекордите Гинес”. Именно на “Дейра голд сук” се намира най-големият златен пръстен в света.

Най-големият златен пръстен в света, наречен “Звездата на Таиб”.

Гигантското бижу тежи 63,85 кг, изработено е от 21 каратово злато и се нарича “Звездата на Таиб”.
В пръстена са вплетени 5,17 кг скъпоценни камъни, 615 кристала “Сваровски”, златото тежи 58,7 кг. Изработен е през  2000 г. и тогава е струвал 547 000 долара. Сега стойността на бижуто надхвърля 3 млн. долара, но “Звездата на Таиб” не е за продан. Умалени копия на пръстена могат да се купят на цени между 350 и 450 долара. На “Дейра голд сук” има за всекиго по нещо. И, да, там всичко, което блести е злато! Посещението беше включено в инфотура на българския туроператор Premio Travel, който предлага атрактивни предложения за посещение на Дубай.

Феерия от злато и скъпоценности блести по витрините на “Дейра голд сук”.

В следващ репортаж четете за модерните чудеса на Дубай.

Сподели публикацията