НАО "Рожен"/ Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide
Slide
Slide

Чепеларе. Музеят на родопския карст и НАО „Рожен“ стават част от 100-те национални туристически обекта в България, съобщиха от община Чепеларе. Решението е било взето на заседание на координационния  съвет на НД „Опознай България – 100 национални туристически обекта”, което се проведе на 20 февруари в Министерството на културата и под егидата на БТС (Български туристически съюз).

Процесът по одобрението на емблематичните туристически обекти в община Чепеларе продължи две години и половина. Комисията е разгледала общо 14 кандидатури, като 7 от тях са получили одобрение. На заседанието са присъствали Кръстьо Кръстев – министър на културата, Ирена Георгиева – зам.-министър на туризма и Венцислав Венев – председателя на БТС.

При посещение на 25 обекта, които са част от 100-те национални туристически обекта, се връчва бронзова значка, а при 50 – сребърна. При посещение на стоте обекта се връчва златна значка.

Движението е създадено през 1966 г. по инициатива на Българския туристически съюз. Основната му идея  е всеки турист да се запознае с най-хубавите и най-свидните за всеки българин планини, природни и исторически забележителности, музеи и паметници.

Музей на родопския карст в гр. Чепеларе

НД “Опознай България – 100 НТО” е една от най-престижните инициатива на БТС. То е най-популярното обществено движение и е емблематично за съюза, без аналог е не само у нас, но и в света. Досега милиони хора са се докоснали до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Има участници не само от България, но и от Германия, Русия, Франция, Дания, САЩ, Сърбия, Украйна. Уникалността на движението е в това, че то е многопластово, обхваща не само исторически, но и културни, природни и археологически забележителности. Към вече утвърдените обекти се включват нови, с което се дава възможност на участниците да имат по-голям избор при посещаване на забележителностите в страната ни.

След обсъждане на кандидатурите на 14 обекта бе решено в списъка на движението да бъдат включени следните нови обекти:

  1. Белене – Антична митница „Димум” и лагер „Белене”
  2. Пловдив – Епископска базилика на Филипопол и Късноантична сграда „Ирини”
  3. Попово – Исторически музей
  4. Севлиево – Исторически музей – Късноантична и средновековна крепост „Хоталич” – експозиция на открито и Хаджистояново училище
  5. Стрелча – Исторически музей
  6. Рожен – Национална обсерватория и Чепеларе – Музей на родопския карст
  7. София – Софийска синагога.

Актуализираните книжки с печати и за новите обекти ще бъдат налични от 1 април 2024 г.

Сподели публикацията