Над 30 на сто повече туристически групи посрещна Велико Търново през 2023 г.
Над 30 на сто повече туристически групи посрещна Велико Търново през 2023 г.
Slide
Slide
Slide
Slide

Михаела ЙОРДАНОВА
Велико Търново. Във Велико Търново се провежда дванадесетото издание на есенния празник „Нощ на Самоводската чаршия и фестивал на занаятите“. Събитието е част от културната програма на старопрестолната ни столица и ежегодно привлича вниманието на хиляди жители на Велико Търново и гости на града.

Десетки занаятчии представят своите ръчно изработени сувенири и домашно приготвени продукти. На място се организират работилници и забавления за малки и големи. За чудесната атмосфера допринасят и културните събития, които са част от инициативата. Празникът започна на 20 септември и ще продължи до събота, включително. В 22.30 часа днес ще има огнено шоу, като огнените атракции ще продължат и утре вечер на ул. “Стефан Стамболов” и от нея до площад „Самоводска чаршия“, където в 22.40 е началото на огнено шоу „Bright eye“.

Както всяка година, една от основните атракции по време на есенния фестивал е „пъстрата премяна“ на чаршията. Над 1800 метра разноцветни ленти са поставени по продължението на улиците „Георги Сава Раковски“ и „Георги Мамарчев“, за което изказваме специална благодарност на фирма „Екстрапак“. Лентичките са изработени от специален рециклируем материал, който не замърсява околната среда.

Велико Търново днес е център на честванията за 115-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. Тази вечер – в 20.15 часа, търновци и гостите на града могат да наблюдават спектакълa „Царевград Търнов – звук и светлина” от площад “Цар Асен” I (пред АМР “Царевец”).

Сподели публикацията