Slide
Slide

с. Белчин. Живописният СПА комплекс „Белчински извор“ е първият по рода си затворен комплекс в България разположен върху 120 дка. площ, който разполага със собствен минерален извор. Потопете се в едно красиво и лековито място и се погрижете за себе си като избягате от напрегнатото и стресово ежедневие, физическия дискомфорт и шума на големия град. Тук ще се насладите на една пълноценна почивка, по време на която на ваше разположение ще са не само уникалните природни ресурси на комплекса, но и редица удобства като релакс зона, билково джакузи, спортни зони, детски площадки, СПА център с вътрешни и външни басейни и външни топила с различна температура.

Минералният извор, чистият въздух и удивителната природа създават специален дух, който обгръща посетителите и ги потапя в енергийното си поле. Така те се зареждат с позитивни емоции, психически и физически сили за дълго време. Удивителното влияние на минералната вода и на природата са от огромна полза за всеки човек, на всякаква възраст.

Едно от най-големите богатства на България са нейните находища на минерална вода. Извираща от недрата на земята, минералната вода съдържа различни минерали, жизнено важни за правилното функциониране на човешкото тяло, лекуващи редица заболявания и са с благоприятно влияние на психическото и емоционално състояние на човека.

Лечебно-профилактични свойства на минералната вода

Лечебно-профилактичните свойства на минералната вода от находище „Белчин – Верила“, с. Белчин, се определят от минерализацията и наличието на метацилиева киселина в колоидно състояние, флуорни, сулфатни, карбонатни и натриеви йони, както и от персистирането на сероводород макар и в ниска концентрация.

България ще представи здравния ни туризъм на най-голямото международно туристическо изложение в света – ITB Berlin

Питейното балнеолечение с този тип води оказва въздействие основно върху стомашно-чревния тракт, жлъчно-чернодробната и бъбречно отделителната система и обмяната на веществата. Те стимулират кинетиката на жлъчните пътища и увеличават диурезата. Наличието на метацилиева киселина в колоидното състояние, в съчетание с ниските концентрации на сероводород потенцират антивъзпалително въздействие върху стомашно чревния тракт, в резултат на което се проявява детоксичния ефект на минералната вода.

Външното балнеолечение – оказва изразен антиспастичен и антивъзпалителен ефект, както върху напречно набраздената мускулатура на тялото, така и върху гладката мускулатура на жлъчните и урологични пътища. Това въздействие се явява от изключително значение при заболявания на вътрешните органи и при заболявания на опорно-двигателния апарат.

BUBSPA: Необходима е стратегия за развитието на София като дестинация за целогодишен здравен туризъм

Пакет „Априлска ваканция“ в „Белчински извор“

Ha базата на физико-химичния анализ и проведените клинико-експериментални проучвания с подобни минерални води, водата от находище „Белчин -Верила“ може да се използва:

 1. Питейно балнеолечение и балнеопрофилактика при следните заболявания при съответно темпериране до 35-37 С, в количества не повече от 0,8 l / 24 ч.:
 • Стомашно-чревни заболявания: хронични гастрити, гастродуоденити, язвена болест, ентероколити и др
 • Жлъчно-чернодробни заболявания: жлъчнокаменна болест, хронични холецистити, холангити, холангиохепатити, хронични хепатити, дискинезии на жлъчните пътища и др.
 • Метаболитни заболявания – подагра, затлъстяване, захарен диабет и др.
 • Бъбречно-урологични заболявания – хронични пиелонефрити, хронични цистити, нефролитиаза, уролитиаза, състояния след литотрипсия и др.
Великден в „Белчински извор“
 1. Външно балнеолечение – при съответно темпериране до 35-37 С.
 • Дегенеративни и възпалителни /в ремисия/ ставни заболявания: артрозоартрити, коксартрози, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилартрит и др.
 • Заболявания на периферната нервна система: дископатии, радикулити, плексити полирадикулоневрити и др.
 • Oртопедични    заболявания:    за    раздвижване    при    посттравматични    и постоперативни състояния.
 • Кожни заболявания-хронични неспецифични дерматити в ремисия.
 • Гинекологични заболявания- хронични аднексити, ендометрити, стерилитет и др.
 1. Инхалации и иригации – при хронични неспецифични заболявания на горни дихателни пътища и на околоносните кухини.
 2. Спортно възстановителна дейност- при темпериране на водата до 28 С.
СПА комплекс „Белчински извор“ е член на Български съюз по балнеология и СПА туризъм
Сподели публикацията