Сензационно откритие в Римските терми в Хисаря
Сензационно откритие в Римските терми в Хисаря
Slide
Slide
Slide
Slide

Хисаря. Община Хисаря изпълнява мащабен проект в сферата на културата и туризма за консервационно – реставрационни и строително – монтажни работи, свързани с със социализация и експониране на Римските терми, Южната крепостна порта и Североизточната осмоъгълна кула на античния град Диоклецианопол. Договорът е подписан през юли 2020 година.

По време на спасителните разкопки по проекта на Община Хисаря на Термите, са открити находки, които са изключително ценни и дават още по – ясна представа за значимостта на термоминералното находище на античния град Диоклецианопол. Вече е ясно къде точно се е намирал нимфеумът – светилището на нимфите, които са почитани като божества на лековитата изворна вода.

В проучваната част е открита мраморна, напълно запазена плоча с надпис. По първоначални данни, е от около 152 година, и е посветена на император Цезар Тит Елий Антонин Август и на Марк Аврелий Вер. Надписът е поставен по времето на управителя на провинция Тракия – Галоний Фронтон и е дарение от Елиа Бендида и нейния съпруг за термите в императорското владение при минералните извори.

Откритието потвърждава досегашното твърдение за строителството на термите през средата на II век.

Епиграфът д-р Николай Шаранков от Софийския университет “Св. Климент Охридски” вече работи по разчитането на надписа.

Това е третият епиграфски паметник открит на обекта по време на спасителните археологически разкопки по проекта на община Хисаря “Античният град Диоклецианопол (гр. Хисаря) – перлата на провинция Тракия на балнеолечението в римската империя” по оперативна програма Региони в растеж.

Сензационните открития са част от изпълнението на проекта и са плод на екипната работа на общинската администрация и Директорът на Археологическия музей доц. доктор Митко Маджаров, който също е част от екипа.

Сподели публикацията