Slide
Slide
Slide
Slide

Шабла. На 14 август 2023 година министърът на туризма Зарица Динкова беше на работно посещение в община Шабла. В началото на срещата кметът запозна министър Динкова за природните дадености, намиращи се на територията на общината като двете езера (Шабленско и Дуранкулашко), Шабленската тузла и не на последно място, че 20% от плажовете в България са на наша територия.

„Има шанс да се привлече по-голям клас туристи, защото имате опазена природа. Археологогическите разкопки също са продукт, който може да се предложи на туристите тук, заедно с природата“ – каза по време на срещата министър Динкова.

Министър Динкова обсъди с кмета на общината, че вижда огромен потенциал за развитие на къмпинг туризма в региона по най-високите европейски стандарти.

Нашата община е предпочитано място за отдих през лятото, в следствие на което, малките села се оживяват. Например Божаново от 4 постоянни жители през годината, през лятото се населява от 80 човека. В Граничар има постоянно живееща полска общност. През последните 5 години е променена визията на Езерец – получени са над 30 разрешителни за строеж.

За побратимените на Шабла общини – Терешин, Германия и Румъния, за качествата на лечебната кал разказа д-р Стоева.

По време на срещата стана ясно, че кметовете на общини в България ще получат от министър Динкова писма, чрез които те да дадат своите предложения за проблеми, искания и виждания как те да бъдат решени, така че да са в полза на съответната община. Ще се работи и върху удължаване на сезона за орнитолозите, които често посещават общината ни.

По-късно министър Динкова ще посети селата, водещи към румънската ни граница, археологически и природни забележителности на територията на общината.

Сподели публикацията