Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide
Slide
Slide

София. ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ започна проверка на случая, при който Ryanair свали майка от борда на самолет и я раздели с 3-годишното ѝ дете и нейния съпруг.

Заради овърбукинг (overbooking) на конкретния полет, е взето решение на борда да бъдат качени бащата и детето, а майката е пренасочена за полет чак на следващия ден. Съгласно европейското законодателство на пътника се полага парично обезщетение, което се определя в зависимост от разстоянието на полета и в конкретния случай е в размер на 400 евро.

ГД ГВА се самосезира и вече е влязла в контакт с авиокомпанията за изясняване на причините, довели до ситуацията. Надзорният орган е призовал превозвача при ситуации на овърбукинг да бъде създавана необходимата организация, така че да не се допускат подобни случаи на разделяне на семейства. От ГВА са подчертали, че в тези ситуации при подбора на пътниците водещ трябва да бъде човешкият подход, пред административните процедури и правила.

Авиокомпания свали майка от самолет и я раздели с детето ѝ (видео)

Съгласно чл. 4 от Регламент 261/2004 (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32004R0261) при овърбукинг въздушният превозвач първо трябва да попита всички пътници дали има желаещи доброволно да се откажат от своите резервации, като те получават предвидените в чл. 9 компенсации. При липса на желаещи пътници, които доброволно да се откажат от пътуването, ангажимент на оператора за наземно обслужване на авиокомпанията е да определи кого да допусне на борда, като децата и лицата с ограничена подвижност са с предимство.

Повече информация за правата на пътниците при пътуване по въздух може да видите тук: https://www.caa.bg/bg/category/282

Сподели публикацията