Варненска туристическа камара в подготовка на кулинарния фестивал „Да споделим Никулден“
Варненска туристическа камара в подготовка на кулинарния фестивал „Да споделим Никулден“
Slide
Slide
Slide
Slide

Варна. 11-ото издание на Кулинарния фестивал „Да споделим Никулден” с благотворителен базар и тази година ще се проведе в Grand Mall. На 3 декември от 11:30 на ниво 2 в най-големия търговски център във Варна ще разположат своите щандове, заредени с кулинарни изкушения, ученици, студенти и ресторантьори. Събитието се организира от Варненската туристическа камара с подкрепата на Община Варна, Българската асоциация за кулинарна култура и Гранд Мол Варна.

Варненска туристическа камара в подготовка на кулинарния фестивал „Да споделим Никулден“

Фестивалът е със състезателен елемент, като кулинарните постижения ще бъдат оценявани от жури с председател шеф Петър Йоргов и членове шеф Петър Бураков и шеф Ани Боланд. Участниците ще се представят в две групи –учебни заведения и ресторанти, в три категории – предястие, основно ястие, десерт. Ще има и кулинарен щанд с кетъринг специалитети. Най-добрите ще получат дипломи и купи, а за отборите на училищата представители на бизнеса са осигурили и предметни награди.

Отбори на учебни заведения, курортни комплекси и елитни ресторанти ще демонстрират кулинарни умения,талант и въображение, като се представят с оригинални ястия и специалитети, които гостите и жителите на Варна могат да закупят и споделят със своите семейства, близки и приятели.

Всички ястия ще се продават благотворително! По традиция със събраните средства участниците ще подкрепят Дома за стари хора „Гергана“.  Призивът на фестивала е да сгреем сърцата на неговите обитатели със съпричастност и вяра в доброто.

Благородната инициатива се приветства от училищата с обучение по професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”. Те вярват, че публичните изяви на техните възпитаници допринасят за утвърждаване престижа на професията „Готвач“ и за мотивацията на бъдещите кадри за туризма. Това мнение се подкрепя и от бизнеса, който през последните години изпитва остра нужда от млади специалисти. Така кулинарният празник обединява бизнеса и учебните заведения в търсенето на пътища към сътрудничество, приемственост и издигане на имиджа на професиите в туризма.

Кулинарният фестивал „Да споделим Никулден” е съпроводен от музикално-артистична програма, което го превръща в очакван празник за града. А организаторите се надяват, че гостите на събитието отново ще уважат труда на ентусиазираните участници от средни училища и професионални гимназии от Варна, Провадия, Игнатиево, Долни чифлик, Синдел, Добрич и Бургас, както и от колежите по туризъм във Варна, и Бургас. Своето майсторство и професионализъм ще демонстрират и ресторанти, сред които са представители на Кк „Св. св. Константин и Елена“, Къмпинг и вилно селище „Лагуна”, Хотел и казино „Интернационал”, „Грифид” хотели, Ресторант „Стария чинар”.

Оценяването започва в 11:30 ч., а официалното откриване е от 12:00 ч. В церемонията ще се включат Людмила Ненкова и проф. д-р Стоян Маринов, съпредседатели на Варненската туристическа камара, както и представител на Гранд Мол. Очакват се официални гости от Община Варна и Областна администрация Варна.

Сподели публикацията