Матиас Цайтлер и Емил Шекерджийски
Slide
Slide
Slide
Slide

Банско. Българската коуъркинг компания Нетуъркинг Премиум обяви разширяването си с нова локация, придобивайки Коуъркинг Банско ООД, съобщи The Recursive. Coworking Bansko отваря врати преди почти осем години и оттогава е място за предприемачи, фрийлансъри и дигитални номади, както за краткосрочен, така и за дългосрочен престой. През последните години Банско се наложи като дестинация за глобалната общност на дигиталните номади. През последните пет години бяха създадени други коуъркинг пространства, като Altspace Coworking и Nestwork. Според Nomad List, градът се озовава сред „най-добрите последователно нарастващи центрове за отдалечена работа“ в света през последните пет години. От 2019 г. той е нараснал с 245%, оставяйки зад себе си места като Лас Вегас и Хелзинки. Освен това Bansko Nomad Fest, който се провежда всяка година, е посрещнал над 700 посетители през 2023 г. по техни данни. Фестивалът е едно от събитията, организирани и организирани от Коуъркинг Банско.

Networking Premium има за цел да създаде мост между общностите в София, Пловдив и Банско. В момента веригата се състои от осем локации, единадесет пространства за събития и повече от 1000 членове. Основателят, Емил Шекерджийски, има за цел да подхранва пространство за сътрудничество и креативност между бизнеса. Членовете на Networking Premium ще получат незабавно членство в съоръженията на Bansko Coworking и обратно, с допълнителен пакет за настаняване в coliving, който скоро ще бъде пуснат за настоящия ски сезон. Какво ще кажете за следващите стъпки?

Емил Шекерджийски, който е израснал в Израел и отваря първия си coworking бизнес в Тел Авив, споделя, че екипът очаква с нетърпение да обогати изживяването на дигиталните номади в България. „Това ще бъде още една база за общността, съчетаваща coworking зона, места за събития на открито и закрито, център за настаняване и дестинация за изграждане на екип за компании от цял свят“, добавя той.

„Коуъркинг Банско няма да ребрандира или променя името си, защото искаме да култивираме оригиналния дух на пространството“. Матиас Цайтлер, съосновател на Coworking Bansko, предприемач и активист на номадското движение, ще остане в компанията като партньор с миноритарен дял и ще има консултантска роля, като ще допринесе със своя опит и знания. Уве Алгауер, вторият съосновател на компанията, се оттегля напълно. Цайтлер разпозна потенциала на Banko като дигитален номадски център през 2016 г., само няколко месеца след като посети България за първи път. По това време Цайтлер е дигитален номад, живеещ в Страсбург, преди да започне да търси място, където данъците са по-ниски. След известно време, прекарано в Банско, той се заема да създаде дигитална номадска общност там с откриването на Bansko Coworking. Сега той се фокусира върху разработването и стартирането на Coliving Semkovo, разположен в същия регион, разширявайки ангажимента си за насърчаване на номадски общности. 

Сподели публикацията