Slide
Slide

Интервю с Нели Петрова – основател на туристическа компания „Ориент 99“

– Здравейте, г-жо Петрова! Казват, че човекът е човек, когато е на път, а за мнозина е и житейска мисия. Кое беше Вашето първо пътуване извън границите на България и какви бяха чувствата и емоциите, които Ви вълнуваха преди да потеглите?
– Моето първо пътуване беше през далечната 1987 г. Тогава за първи път посетих Полша. Програмата включваше посещения на градовете Варшава и Краков. Това беше първото ми пътуване извън границите на България. То ме накара да мечтая постоянно да пътувам навън.

Нели със семейството си

– Пазите ли сувенири от страните, които посещавате? Бихте ли разказали за някои от тях?
– Имам стотици сувенири и магнити. Едни от най-интересните и специални за мен са от Бали и са изработени от слонова кост на рог. По-интересното за тях е, че изработката им е много фина. Става въпрос за пано, което изобразява живота на остров Бали между хората, животните и растенията. Сред ценните ми сувенири е и череп от Мексико, който е много колоритен, цветен и шарен. Много специални сувенири имам и от Доминикана и от много други топли дестинации, които обичам да посещавам.

– Поводът за нашата среща е 25-годишният юбилей на туроператорската Ви компания „Ориент 99“. Разкажете ни за началото на фирмата, която създадохте – как решихте да започнете бизнес с туристическа агенция?
– Истината е, че започнах туристическата агенция на шега. Бях много млада и току-що завършила висшето си образование. Обичах да пътувам, бях навлязла в туризма и бях посетила всички държави около нас. През 1996-97-а се впечатлих от Турция. Влюбих се в Кушадасъ! Посрещнах Новата 1998 година в Истанбул и може би точно там се зароди идеята да създам туроператорската фирма.

– Как избрахте името на агенцията?
– Името си дойде само – от Ориента на Турция!

– След четвърт век работа в туристическия бизнес, кои бяха най-трудните моменти, които трябваше да преодолеете?
– Няколко са трудните моменти. Първият беше през 1998 г. – това може би е най-тежкият ми момент. Бях млада и наивна. Привлякох съдружничка във фирмата, която ме убеди, че трябва да бъдем партньори. Нашето съдружие траеше три месеца, тъй като се оказа, че тя бе прехвърлила фирмата на съпруга си. Така аз се оказах без фирма след Нова година. Това бе един професионален и житейски урок, който получих. Адвокатите ме посъветваха, че трябва да направя друга фирма. Това дава отговор и на въпроса на много хора, които ме питат: „Какво означават двете деветки към името Ориент?“.

– Компанията Ви се отличи и утвърди със своята коректност към партньори и клиенти, както и със своите разнообразни програми. Каква е Вашата рецепта за успех в туристическия бизнес в България?
– На първо място, коректност и лоялност. Ние може би сме една от малкото фирми, която може да се похвали с хиляди редовни клиенти. Имам клиенти, които са от създаването на фирмата. За всяка една своя почивка те се обръщат към нас. Коректност към партньорите в чужбина беляза нашето професионално развитие и дълголетие. Ние сме едни от новаторите, които първи започнахме да предплащаме хотели в Турция. ТА “Ориент 99” осъществи в далечната 2000 г. първите автобусни чартърни програми, известни като back to back, и продължава вече 23 години да държи лидерството в тях. Държахме най-добрите и ексклузивни хотели в Егейска Турция – това, което най-много се търсеше и това ни утвърди като лидер за дестинация Турция.

25 години „Ориент ‘99“: Верен ориентир за красиви и щастливи дестинации

– Има ли място в света, което мечтаете да посетите и все още не сте успели да го направите?
– Мечтая да посетя две дестинации – едната е Френска Полинезия, а другата е Лас Вегас (Съединените щати). Аз съм човек, който обича топлите места.

– Кои са посоките, в които ще се развива в бъдеще „Ориент ’99“? Моля да ни разкажете за дестинациите, които предлагате днес.
– В България ние основно сме известни с Турция и с държави от така наречения Ориент. От миналата година предлагаме и дестинация Кипър. Предлагаме ВИП почивки за Дубай, Малдиви, Мавриций, Тайланд. На индивидуалните запитвания можем да предложим на клиентите си абсолютно всичко, което пожелаят. Правили сме сватби на Малдивите и Дубай, с хеликоптери…, нашите възможности са неизчерпаеми, отличаваме се със своята оригиналност.

– Каква очаквате да бъде юбилейната за Вас година?
– 2022 година бе най-силната за нас, след тежките 2020-а и 2021 г. За наше щастие, ние не само оцеляхме, но и отбелязахме най-силната Нова година – само в Турция изпратихме над 4 хиляди туристи. Надявам се през 2023 г. този резултат да бъде умножен по две.

– Не мога да не Ви попитам и за Вашите любими места в България?
– Те са много! Обичам топлите дестинации – да почивам на Южното Черноморие и в повечето СПА курорти – Сандански, Велинград и др.

Снимки Личен архив

– Какво ще пожелаете на семейството си, на колегите си, на своите партньори, с които заедно градихте успехите?
– От сърце на всички пожелавам здраве! Огромна благодарност за професионализма и отдадеността, с която колегите и партньорите ни работят. Щастлива съм, че семейството ми е до мен, заедно постигаме своите цели и осъществяваме мечтаните ваканции на нашите туристи!

Разговаря Руслан Йорданов

Сподели публикацията