Slide
Slide

София. С наближаването на пролетния сезон дългите уикенди и почивките в близки градове изглеждат като най-добрата идея да се насладите на топлото време. Ако мечтаете за гръцките летни дни, можете да започнете ваканционния сезон с пролетна градска почивка в Солун – град, който предлага перфектна комбинация от исторически чар и съвременни атракции.

Солун, който често остава в сянката на Атина, все повече се превръща в уникална и привлекателна алтернатива, предлагаща цялостно опознаване на втория по големина град в Гърция.

Ако една от целите ви за 2024 г. е да пътувате по-устойчиво, пътуването с автобус на дълги разстояния е един от най-достъпните и по-екологични начини за пътуване в сравнение със самолета или личния автомобил.  Освен със София, Flix свързва Солун с градове като Благоевград, Сандански и Букурещ благодарение на силно развитата си мрежа от междуселищни връзки. Пътниците пристигат в Солун точно навреме за обяд след живописно 5-часово пътуване или само два часа и половина от Благоевград.

Екипът на Flix е подготвил няколко нестандартни предложения, които ще ви накарат да се насладите на града, без значение колко пъти сте го посещавали преди. Солун е чудесен избор заради културните си събития, възможностите за устойчиво пътуване и известните забележителности като византийски мозайки, оживени клубове, барове и кафенета.

Врата към скритите съкровища с велосипед

Солун, сгушен сред исторически паметници, приканва туристите да опознаят природните му красоти и невероятни места за еднодневни екскурзии.

Един лесен и свеж начин да откриете оживените улици на града е да се качите на велосипед. Предлагат се различни организирани обиколки с екскурзовод, които водят посетителите по по-малко утъпкани пътеки, в китни квартали и по основни пътища като улица „Егнатия“, и осигуряват идеалния начин да се откриете оживените пазари и скритите съкровища на града.

Ано Поли: Душата на Солун

Колкото и пъти да посетите Солун, ако пропуснете да видите Ано Поли („горния град“), няма да усетите „душата“ на града. Далеч от ежедневната суматоха в центъра, Ано Поли е оазис и врата към пътешествие из огромното културно развитие на Солун през вековете. Така че преди да се впуснете в по-модерните части на града, това е добро място за начало на обиколката ви.

Иконични места за отдих на брега на морето и сред природата

Емблематичната Бяла кула на Солун, често сравнявана с Акропола в Атина, предоставя уникална гледка към града от брега на морето. 5-километровата крайбрежна ивица, известна като Никис Авеню, предлага отлични места за неангажиращи разходки и спиращи дъха залези от тераси с изглед към Бялата кула. Любителите на природата могат да избягат в гората Шейх Су – зелените дробове на Солун, където има маркирани пътеки, разкриващи панорамни гледки към града.

Изкуство и свободно време за всеки вкус

За любителите на киното и изкуството Солун предлага уникални културни преживявания, включително музей в стар склад на пристанището, в който се провеждат филмови фестивали и изложби, посветени на първите дни на гръцкото кино. Експерименталният център за изкуства, част от Столичната организация на музеите за визуални изкуства, служи като динамичен център за артистични търсения и изразяване, представяйки разнообразни артистични дейности и подкрепяйки изгряващи таланти.

В музеите и центровете за изкуство на Солун са разположени поразително голям брой съвременни ресторанти, винтидж магазини, кафенета и модерни барове, така че никога няма да ви е скучно.

Сподели публикацията