Министерство на туризма/Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Увеличението е с 4% спрямо бюджета за 2022 г.

София. 1 091 300 лв. повече или увеличение с 4% спрямо бюджета за 2022 г. са заложени в проекта на бюджет за 2023 г. Той е предложен като част от основния Законопроект за Държавния бюджет на Република България за 2023 г., като общата му стойност е в размер на 28 254 500 лв.

Министерството на туризма ще полага усилия да създаде условия за развитие на различните райони в страната, които могат да предложат целогодишен туризъм, както и стимулиране на бизнеса, готов да инвестира в качеството на предлагания продукт и стимулиране развитието на специализираните видове туризъм, основан на екологични предложения и възможности за приключенски туризъм.

Работи се по няколко стратегии, които да променят качествено промотирането на Дестинация България. Това ще стане с помощта на ефективна и интелигентна маркетинг кампания, която да помогне за утвърждаването на България като попурлярна и предпочитана дестинация за чуждестранните и български туристи през цялата година.

В съответствие с Националния план за развитие България 2030, българският туристически продукт ще се рекламира чрез кампании, които ще се фокусират върху уникалните качества и балансираното развитие на туристическите райони. Ще се стимулира развитието на специализирани видове туризъм – културен във всичките му форми, винено-кулинарен, здравен (балнео, СПА, уелнес,медицински), приключенски, алтернативен, градски (конгресен и събитиен), които могат да привлекат турсити от по-висок сегмент и да дадат различна добавена стойност на туристическите продукти.

Сериозно внимание ще бъде обърнато на качеството на предоставените туристически услуги и прозрачната икономическа среда, с помощта на функциониращата и развиваща се Единна система за туристическа информация (EСТИ).

Работи се и по утвърждаването на България на международната туристическа сцена. След успешното реалициране на 68-та среща на Регионалната Комисия Европа на Световната организация по туризъм към ООН, страната ни ще бъде домакин и на 109 –та среща на Борд на директорите на Европейската туристическа комисия.

Предвижда се активно участие на туристическите организации и неправителствения сектор в процеса на формулиране на политиките, както и консултации с бранша при изготвяне на законодателството, регулиращо отрасъла.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA